Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Ισπανία

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Η πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή εθνική ομάδα μπάσκετ του 21ου αιώνα κατεβαίνει και πάλι ως το φαβορί. Ο MVP της προηγούμενης διοργάνωσης, Πάου Γκασόλ καθώς και ο εμβληματικός αρχηγός της Μπαρτσελόνα, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, θέλουν να ολοκληρώσουν την σπουδαία καριέρα τους στην ‘la roja’ με ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο. Μεγάλος άτυχος για την Ισπανία είναι ο υπερηχητικός τα τελευταία χρόνια Σέρχιο Γιουλ  που τραυματίστηκε σοβαρά και θα επανέλθει στα γήπεδα με την νέα χρόνια. Αν ο συγκεκριμένος δεν είχε τραυματιστεί κι αν ο Νίκολα Μίροτιτς δεν είχε αποφασίσει να προετοιμαστεί για την επόμενη σεζόν του ΝΒΑ, οι Ισπανοί θα έπρεπε να παραλάβουν από τώρα το χρυσό. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο απέδειξε για μια ακόμα φορά πως το ισπανικό μπάσκετ είναι αξιοκρατικό επιβραβεύοντας τρεις παίκτες (Σαν Εμετέριο, Βιβες, Σαστρέ) της πρωταθλήτριας- έκπληξη, Βαλένθια με την κλήση τους στο εθνικό συγκρότημα. Ο κακός δαίμονας της Ελλάδας θα έχει εύκολο έργο στον όμιλο της Κλουζ- Ναπόκα.

 

Κροατία

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Οι Κροάτες τα πήγαν εξαιρετικά στα φιλικά παιχνίδια και δείχνουν αρκετά δεμένη ομάδα παρά το γεγονός ότι δεν γεμίζουν το μάτι. Οι NBaers Μπογκντάνοβιτς, Σάριτς κι ο νεαρός, Μπέντερ θα είναι όλα τα λεφτά αλλά το έλλειμμα ποιότητας στη θέση του σέντερ και στην περιφέρεια είναι εμφανές. Ο κόουτς, Άτσα Πέτροβιτς, αδερφός του θρυλικού Ντράζεν, ελλείψει άλλων λύσεων, θυμήθηκε τον 35χρονο Μάρκο Πόποβιτς μιας και φέτος ο νατουραλιζέ Ντρέιπερ αρνήθηκε την  πρόσκληση. Η λογική λέει ότι περνούν δεύτεροι πίσω από την Ισπανία όμως φαντάζει δύσκολο να τους δούμε πέρα από τα προημιτελικά.

 

Μαυροβούνιο

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Προσέξτε το Μαυροβούνιο. Οι Βαλκάνιοι συμμετέχουν με ένα ταλαντούχο ρόστερ όπου φυσικά ξεχωρίζουν τα ονόματα των Βούτσεβιτς ( Ορλάντο Μάτζικ), Ντουμπλίεβιτς ( Βαλένθια), Τοντόροβιτς ( Χίμκι) και του νατουραλιζέ Τάιρις Ράις ( Μπαρτσελόνα) ενώ στον πάγκο τους βρίσκεται μια παλιά καραβάνα των γηπέδων, ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς. Δεν τα πήγαν τόσο καλά στα φιλικά μπορούν όμως να αποτελέσουν την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά. Ο όμιλος είναι πολύ βατός και οι Μαυροβούνιοι αναμένεται να περάσουν στα νοκ άουτ για πρώτη φορά στην ιστορία τους.  Αν μάλιστα η διασταύρωση δεν τους φέρει την Σερβία, δεν θα είναι απαγορευτικό να ονειρευτούν και την 8δα.

 

Τσεχία

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Η μεγάλη έκπληξη του Ευρωμπάσκετ 2015. Η Τσεχοσλοβακία υπήρξε σημαντική δύναμη του μπάσκετ τον προηγούμενο αιώνα όμως από την στιγμή της διάλυσης της το άθλημα πήρε την κατιούσα στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Όμως η ταυτόχρονη ανάδειξη δύο υπερταλαντούχων παικτών, του Γιαν Βέσελι και του Τόμας Σατοράνσκι, έφεραν τους Τσέχους στην 7η θέση της προηγούμενης διοργάνωσης και βοήθησαν στην αναγέννηση του μπάσκετ. Ο πρώτος αποφάσισε να ξεκουραστεί αυτό το καλοκαίρι, επομένως ο Σατοράνσκι θα αποτελέσει το Α και το Ω αυτής της ομάδας. Αξίζει να αναφερθούμε και στον Γίρι Βελς, τον 37χρονο βετεράνο που είχε αγωνιστεί στο Ευρωμπάσκετ του 1999 (!) στη Ντιζόν της Γαλλίας. Οι Τσέχοι τότε είχαν βρεθεί στον ίδιο όμιλο με την εθνική μας ομάδα και μάλιστα μας είχαν κερδίσει! Φέτος, στόχος είναι η πρόκριση στους 16 αλλά η απουσία του Βέσελι καθιστά απαγορευτικά οποιαδήποτε όνειρα για κάτι καλύτερο.

 

Ουγγαρία

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Το χρυσό μετάλλιο του 1955 φαντάζει πολύ μακρινό για τους Ούγγρους που μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1960 εξαφανίστηκαν από τον χάρτη του μπάσκετ! Η τελευταία συμμετοχή για τους Μαγυάρους καταγράφεται το 1999 κι έκτοτε η Ουγγαρία απείχε από το υψηλό επίπεδο. Κάπου εδώ όμως εμφανίζεται ο Άνταμ Χάνγκα. Ο Καλύτερος Αμυντικός της περσινής Ευρωλίγκας ήταν σαρωτικός στα προκριματικά και φυσικά ξεχωρίζει σαν την μύγα μέσα στο γάλα στο ρόστερ της Ουγγαρίας. Με την πλειοψηφία των παικτών να αγωνίζονται στο εθνικό πρωτάθλημα είναι δεδομένο πως η απειρία είναι μεγάλο πρόβλημα, γι’ αυτό και η ομοσπονδία της έκλεισε 12 φιλικά , τα περισσότερα από κάθε άλλη από τις 24 του Ευρωμπάσκετ. Η Ουγγαρία ήταν αξιόμαχη στην πλειοψηφία των αγώνων προετοιμασίας παρ’ όλο την απουσία του Χάνγκα που ενσωματώθηκε αργότερα καθώς διαπραγματευόταν την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Η Τσεχία δεν είναι δα και καμία υπερδύναμη οπότε η Ουγγαρία μπορεί να ψάξει ακόμα και την πρόκριση στα νοκ άουτ.

Ρουμανία

Eurobasket 2017 Preview: Group C (Κλουζ-Ναπόκα)

Οι διοργανωτές του ομίλου Ρουμάνοι επιστρέφουν σε Ευρωμπάσκετ 30 χρόνια μετά. Ναι, τελευταία τους συμμετοχή ήταν το ιστορικό για την Ελλάδα, Ευρωμπάσκετ του 1987. Μάλιστα, οι Ρουμάνοι αποδείχθηκαν γουρλήδες όντας οι αντίπαλοι της εθνικής μας στην πρεμιέρα του τουρνουά. Ο στόχος της Ρουμανίας δεν είναι τόσο αγωνιστικός όσο ουσιαστικός ως προς το άθλημα του μπάσκετ: να επαναφέρει το άθλημα στη συνείδηση των Ρουμάνων. Η FIBA ανέθεσε την διεξαγωγή του ομίλου σε μια χώρα, που ακόμα και το ράγκμπι είναι πιο δημοφιλές από το μπάσκετ, με σκοπό να βάλει στο «παιχνίδι» πιο αδύναμες χώρες, δίνοντας τους κίνητρο να αναπτύξουν το άθλημα. Ο Βλαντ Μολντοβεάνου είναι ο μόνος παίκτης που έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα και ο μόνος παίκτης που έχει «μυρωδιά» από τεχνική θα λέγαμε αν θέλουμε να γίνουμε λίγο ….κακοί. Αγωνιστικά οι Ρουμάνοι θα στοχεύσουν τον αγώνα με την άσπονδη γειτόνισσα τους, Ουγγαρία με την οποία υπάρχει αθλητική ( και δυτυχώς όχι μόνο) κόντρα. Μια νίκη εκεί θα θεωρηθεί ως εθνικός θρίαμβος και θα καταστήσει την Ρουμανία επιτυχημένη!