Θα μπορούσες και εσύ να είσαι στη θέση του Raheem

raheem

Βρισκόμαστε σε περίοδο γιορτινή. Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή με ένα νόημα κυρίως. Την αγάπη για όλο τον κόσμο. Είναι μια γιορτή που αντιτίθεται σε μικρότητες, κακίες και έλλειψη ανθρωπιάς. Ωστόσο , στη σύγχρονη εποχή αδυνατούμε επιδεικτικά να συλλάβουμε τέτοια νοήματα και η πραγματικότητα μας γεμίζει με στιγμές που αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Θεωρώ πολύ καλό χρονικά σημείο να λάβω αφορμή από (ακόμη ένα δυστυχώς) περιστατικό ρατσιστικής επίθεσης σε ένα πρόσωπο γνωστό και σε ένα χώρο με εξαιρετικά μεγάλη προβολή και απήχηση.

Ο Raheem Sterling είναι ένας αρκετά γνωστός ποδοσφαιριστής. Το γήπεδο της Chelsea είναι στο Λονδίνο, μία πρωτεύουσα με δεν ξέρω και εγώ πόσες διαφορετικές εθνικότητες να την αποτελούν. Το παιχνίδι της Chelsea με την Manchester City είχε τηλεοπτική κάλυψη για 150+ χώρες παγκοσμίως. Άρα, δεν μιλάμε για ένα περιστατικό αποξενωμένο από τη δημοσιότητα ή τον πολύ κόσμο. Όχι πως ,αν συνέβαινε αυτό, θα έπρεπε να συνεχίζουν τα πάντα να προχωράνε κανονικά. Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής έπεσε θύμα ρατσιστικής επίθεσης από φίλο των «Μπλε» κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ πριν από κάποιες ημέρες και αυτό το συμβάν μας έδειξε πόσο κοντά μας είναι ο ρατσισμός.

Μπορεί να ήμασταν εμείς ακριβώς δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο (;) , ο οποίος έκανε ό,τι έκανε και δικαιώς δεν θα ξαναδεί ποτέ την ομάδα του στο ίδιο της το σπίτι. Πώς θα αντιδράγαμε; Και το ακόμη χειρότερο θα ήταν να ήμασταν εμείς ο θύτης. Και όχι ο τυχαία παρευρισκόμενος σε ένα τέτοιο περιστατικό. Ο ρατσιστής ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ πως είναι ανώτερος από κάποιον άλλον για να πει όσα λέει. ΝΟΜΙΖΕΙ πως είναι ανώτερος από κάποιον άλλον. Ο ρατσιστής ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ την ισότητα στη ζωή άσχετα με ό,τι ενδεχομένως μπορεί να διατυμπανίζει. Ο ρατσιστής είναι θύμα αμάθειας, εσφαλμένων προτύπων και μισαλλοδοξίας. Αλλά δυστυχώς δεν είναι μία κοινωνική ύπαρξη που σπανίζει στην εποχή μας.

raheem
Πρόσφατο παράδειγμα επίσης το περιστατικό του Aubameyang με τον Ελληνοκύπριο Αβέρωφ Παντελή στο Spurs – Arsenal

Το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας όσο πρόχειρο και αν ακούγεται σαν συμπέρασμα. Και ασφαλώς δεν είναι ο μόνος χώρος που μαστίζεται από αυτό το πρόβλημα. Αλλά τον επιλέξαμε ως αφορμή για το λόγο που εξηγήσαμε ακριβώς παραπάνω. Αν κάποιος νομίζει πως και στο ποδόσφαιρο το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο όσο το παρουσιάζουμε εμείς, καλό θα είναι να αναθεωρήσει. Και σύντομα. Mόνο στην Αγγλία, από το 2016 μέχρι και το καλοκαίρι του 2018 έχουν καταγραφεί περί τα 470 περιστατικά ρατσιστικής επίθεσης σε ποδοσφαιριστές από το επίπεδο της Premier League μέχρι και τα απολύτως ερασιτεχνικά πρωταθλήματα (η αρίθμηση προκύπτει από ανώνυμες καταγγελίες θυμάτων στην ιστοσελίδα της Kick Out , η οποία είναι μία οργάνωση για την ισότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου). Σε άλλα μέρη, οι φίλοι της Zenit για παράδειγμα δεν επιτρέπουν με τις συμπεριφορές τους να έλθει ποτέ παίκτης με μαύρο χρώμα δέρματος στην ομάδα τους. Σύμφωνα πάλι με το Kick Out, σε μία έρευνα παγκόσμιων διαστάσεων * , το 54% των φιλάθλων που ερωτήθηκαν παραδέχθηκαν πως έχουν υπάρξει μάρτυρες ρατσιστικής επίθεσης σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Απόλυτα σοκαριστικό ποσοστό διότι ξεπερνά το 1/2 του κόσμου. Είδατε πως τελικά μάλλον θα μπορούσατε να είστε ακριβώς δίπλα σε κάτι τέτοιο;

Ο ρατσισμός δεν είναι μία εκδήλωση μαγκιάς όπως νομίζουν κάποιοι. Είναι απλά αυτοταπείνωση. Κανένας δεν επιτρέπεται να στιγματίζεται για οποιονδήποτε λόγο. Είτε για κάτι που δεν επέλεξε ποτέ όπως η φυλετική του καταγωγή και το δέρμα του δέρματός του είτε για κάτι που επέλεξε συνειδητά. Κάθε φορά που θα σκεφτείς να αντιμετωπίσεις τον άλλον σαν κάτι κατώτερο ή προβληματικό στα δικά σου πρότυπα, κάνε κάτι πολύ απλό. Αντίστρεψε τους ρόλους και φέρε τον εαυτό σου στη θέση του θύματος. Πολύ άσχημο, δε νομίζεις; Για κάθε μία τέτοια απλή συλλογιστική μπορεί να γλυτώσουμε πολλά περιστατικά. Αυτό δεν εξαλείφει το πρόβλημα. Βοηθά στη μη διόγκωσή του. Η λύση του προβλήματος δεν είναι απλή. Ούτε άμεση και εύκολη. Και μακάρι τέτοια περιστατικά να συντελέσουν στην αφύπνισή μας. Θα μπορούσες και εσύ να είσαι στη θέση του Raheem Sterling. Αν όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν πιθανότητες να σε πείσουν , σκέψου μόνο αυτό.

*Έρευνα Kick Out : https://www.theguardian.com/football/2018/nov/21/football-fans-racist-abuse-report-kick-it-out