Etienne Stott: «Να μην οδηγήσει η κλιματική αλλαγή στην καταστροφή του πολιτισμού»

Stott

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, ο άνθρωπος καταστρέφει μεθοδικά την φύση, με τις συνέπειες για την Γη, να είναι ανυπολόγιστες. Εκτιμάται ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα απειληθούν με εξαφάνιση έως ένα εκατομμύριο είδη χλωρίδας και πανίδας και ότι τα τρία τέταρτα των χερσαίων εκτάσεων, το 40% του θαλάσσιου περιβάλλοντος και το μισό των υδατορευμάτων, έχουν υποστεί σημαντικές αλλοιώσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες στο Λονδίνο, είχαν πραγματοποιηθεί δεκάδες διαδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή από τους ακτιβιστές του κινήματος «Extinction Rebellion». Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν τρία: οι κυβερνήσεις να πουν την αλήθεια γύρω από την κλιματική αλλαγή, να δράσουν για την αναστολή της απώλειας βιοποικιλότητας, μειώνοντας στο μηδέν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2025 και να δημιουργήσουν μια συνέλευση για την κλιματική και οικολογική δικαιοσύνη, όπου τις αποφάσεις θα λαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στις εν λόγω ειρηνικές κινητοποιήσεις συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες, με τις συλλήψεις να έχουν ξεπεράσει τις 1.000. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρέθηκε και ο Βρετανός  χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στο κανό και Ιππότης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Etienne Stott. Ο Stott μίλησε στο rabona.gr για τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που δίνει όχι πάνω στο κανό αυτή τη φορά αλλά στους δρόμους, για χάρη του πλανήτη.

Αρχικά, για την στιγμή της σύλληψης του λέει «Η αστυνομία κάνει την δουλειά της. Με συνέλαβαν προσεκτικά και με σεβασμό. Στο «Extinction Rebellion υπάρχει ένα σύνθημα όταν η αστυνομία συλλαμβάνει κόσμο: «Αστυνομία σε αγαπάμε, αυτό το κάνουμε και για τα παιδιά σου». Είναι δυνατό και γεμίζει με ελπίδα. Το να συλληφθείς είναι κάτι σοβαρό, δεν έγινε με ελαφρά την καρδία».

Μάλιστα, μας αποκαλύπτει το γιατί δεν μετάνιωσε την σύλληψη του: «Το κάνω αυτό επειδή αισθάνομαι πως είναι το σωστό και στο μέλλον θέλω να λέω ότι συνέβαλα κι εγώ -όσο μπορώ-, στο να αποφύγουμε τα καταστροφικά αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής. Θέλω να είμαι στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Αλλά οι πράξεις μου έχουν και συνέπειες, τις οποίες αναλαμβάνω απόλυτα. Ο κόσμος με ρωτάει αν είναι σωστό το να προκαλώ αυτή την αναστάτωση, όμως το αντιστρέφω και τους ρωτάω αν είναι ορθό να περιμένω να δω, να πεθαίνουμε εμείς και οτιδήποτε άλλο πάνω στην πανέμορφη γη, εφόσον έχω κάποια μικρή δύναμη να δράσω».

Επιπλέον, κάνει λόγο για την αιτία που τον οδήγησε στο να ασχοληθεί με το οικολογικό κίνημα, μετά την απόσυρση του από τον επαγγελματικό αθλητισμό: «Ποιος ήταν ο λόγος; Γιατί πιστεύω πως η κλιματική ανάγκη είναι το πιο σοβαρό ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα. Βέβαια και άλλα κοινωνικά θέματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά, για τις προσπάθειες τους. Κάνουν απίστευτη δουλειά στις δυσκολότερες συνθήκες και καταστάσεις. Εκείνο που με τρομάζει περισσότερο από όλα, είναι ότι όλα αυτά θα χειροτερεύσουν από την κλιματική αλλαγή και την οικολογική καταστροφή. Ως Ολυμπιονίκης έχω ένα μικρό βήμα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να χρησιμοποιώ αυτό το βήμα για καλό σκοπό. Στην πραγματικότητα, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση και ευθύνη μου να το πράξω».

Όσον αφορά τις κυβερνήσεις, τονίζει πως δεν πιστεύει ότι παίρνουν αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: «Γι’ αυτό το λόγο αναλαμβάνω δράση. Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται συνέχεια και τα μέτρα που βλέπω να συζητούνται από τις κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή σε αυτό το σημείο, φοβάμαι ότι θα μας καταδικάσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή του πολιτισμού».

Etienne Stott: «Να μην οδηγήσει η κλιματική αλλαγή στην καταστροφή του πολιτισμού»

Επίσης, ο χρυσός Ολυμπιονίκης δίνει την δική του απάντηση στον Πρόεδρο των Η.Π.Α, Donald Trump, ο οποίος αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής: «Η επιστήμη θεωρώ πως είναι αδιαμφισβήτητη. Μερικές φορές είναι καλύτερα να μιλάς σε πιο ανοιχτόμυαλα άτομα. Σε ανθρώπινο επίπεδο πάντως, αν είχα ποτέ την ευκαιρία να μιλήσω στον Donald Trump, θα τον ρωτούσα τι είναι αυτό που τον τρομάζει τόσο στην επιστήμη, που είναι έτοιμος να ανοίξει τον δρόμο για την καταστροφή κάθε μορφής ζωής πάνω στη Γη».

Παράλληλα, o Stott προτείνει στους πολίτες να κάνουν την δική τους προσωπική αναζήτηση για το φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν: «Νομίζω πως ο κόσμος πρέπει να κάνει την δική του αναζήτηση για την κλιματική έκτακτη ανάγκη, από αξιόπιστες πηγές. Με το που κατανοήσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε, έχω την πεποίθηση ότι όλοι οι καλοί άνθρωποι θα δράσουν με τον τρόπο που θεωρούν ότι είναι ισχυρότερος και αποτελεσματικότερος για την απάντηση σε αυτή την απειλή. Αυτό είναι που κάνω κι εγώ».

Για τις επόμενες δράσεις του για την κλιματική αλλαγή, δηλώνει: «Δεν γνωρίζω πως θα προχωρήσει η ζωή μου. Ελπίζω ότι θα κάνω καλές επιλογές την σωστή στιγμή και ότι η ζωή μου θα έχει ένα νόημα. Αυτό που είναι θέλω και που είμαι αποφασισμένος να κάνω».

Τέλος, για μια ενδεχόμενη επιστροφή του στο κανό αναφέρει: «Ελπίζω ότι πάντα θα μπορώ να κωπηλατώ το κανό ή το καγιάκ μου. Η κοινότητα του κανό είναι η οικογένεια μου, η παρηγοριά μου, η έμπνευση μου και ελπίζω ότι πάντα θα είμαι μέρος της. Αλλά τώρα βρίσκονται πίσω μου οι μέρες του επαγγελματικού αθλητισμού. Η ενέργεια μου είναι συγκεντρωμένη στον αγώνα για την κλιματική δικαιοσύνη και στην σωτηρία μας από την υπαρξιακή απειλή της κλιματικής ανάγκης».

Ευχαριστούμε τον Χρυσό Ολυμπιονίκη και Ιππότη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Etienne Stott για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. / We would like to thank the Olympic Champion and Member of the Order of the British Empire, Etienne Stott for the interview he gave us.