Oι 50 αποχρώσεις του… Γκριζμάν

Oι 50 αποχρώσεις του... Γκριζμάν

748096931

Η Ατλέτικο Μαδρίτης αποφάσισε να προχωρήσει με δυναμική στο μεταγραφικό παζάρι, θέλοντας να δείξει ότι δεν είναι πυροτέχνημα η φετινή της εκπληκτική πορεία. Έτσι, μετά τα 22 εκατομμύρια για τον Μάριο Μάντζουκιτς από την Μπάγερν Μονάχου. Αποφάσισε να δαπανήσει 30 εκατομμύρια ευρώ για το next big thing του Γαλλικού ποδοσφαίρου, τον 23 χρονο πρώην μεσοεπιθετικό της Ρεάλ Σοσιεδάδ, τον Αντουάν Γκριζμάν, για τον οποίο το Rabona αποφάσισε να αφιερώσει το κείμενο που ακολουθεί.

Γενημμένος σε μία μικρή κωμόπολη της Βουργουνδίας, το Μακόν, ο Γκριζμάν ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομώνυμη ερασιτεχνική ομάδα. Φυσικά και όνειρό του ήταν το κάτι παραπάνω, επομένως προσπάθησε να πείσει αρκετές από τις μεγάλες Γαλλικές επαγγελματικές ομάδες ότι αξίζει μια θέση στις ακαδημίες τους, όμως το γενικά αδύνατο «σκαρί» που διέθετε σαν παιδί ήταν κάτι που τις απομάκρυνε. Παρά το ενδιαφέρον δεν βρέθηκε καμιά Γαλλική ομάδα για να τον εντάξει στο δυναμικό της, αλλά το ενδιαφέρον ήρθε από μια Ισπανική, την Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η Σοσιεδάδ του πρόσφερε την ευκαιρία για δοκιμή μιας βδομάδας στο Σαν Σεμπαστιάν, στη συνέχεια άλλη μια και έπειτα την ευκαιρία να υπογράψει συμβόλαιο για μια μόνιμη θέση στις ακαδημίες του συλλόγου. Τα κεφάλαια “Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο” και “Ρεάλ Σοσιεδάδ” είχαν ανοίξει για τα καλά, για τον 14χρονο τότε Γάλλο.
Picture
Στην Ρεάλ Σοσιεδάδ ο Γκριζμάν βρήκε ένα εξαιρετικά βολικό περιβάλλον γι’ αυτόν. Μιας και το Σαν Σεμπαστιάν ήταν στην Χώρα των Βάσκων, τη βορειότερη περιοχή του Ισπανικού κράτους, ο Γκριζμάν είχε την ευκαρία να συνδυάσει την προπόνηση του στην Βασκονία και το προπονητικό κέντρο του Σαν Σεμπαστιάν, με την φοίτηση σε Γαλλικό σχολείο στην Μπαγιόν, μια Γαλλικής πόλης των Πυρηναίων, ακριβώς στα σύνορα με την Ισπανία και την χώρα των Βάσκων. Το βάπτισμα του πυρός στην πρώτη ομάδα το πήρε την αγωνιστική περίοδο 2009-2010, όταν στα τέσσερα φιλικά που έδωσαν οι Βάσκοι, πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής σκοράροντας μάλιστα και πέντε φορές. Εκείνη τη σεζόν θα αγωνιστεί σε 39 παιχνίδια πρωταθλήματος, και θα πετύχει 6 γκολ, με την Ρεάλ Σοσιεδαδ να του δίνει και το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο στο τέλος της, το οποίο περιέχει και ρήτρα 30 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή τη ρήτρα που πλήρωσε πριν λίγες μέρες η Ατλέτικο να τον αποκτήσει.

Ο Γκριζμάν από τότε μόνο καλύτερος γίνεται. Από τη στιγμή που πήρε το χρίσμα για βασικό δεξί εξτρέμ των Βάσκων, ουσιαστικά δεν το έχει χάσει ποτε. Σταθερά 35+ συμμετοχές και στα πέντε χρόνια που φοράει την Γαλανόλευκη φανέλα της Σοσιεδάδ, με την κάθε χρονιά να τον βρίσκει και με περισσότερα γκολ στο ενεργητικό του. 6, 7, 8, 11 και 20 είναι τα τέρματά του αυτές τις πέντε χρονιές. Μάλιστα αρκετά από αυτά είναι τόσο όμορφα που του έχουν δώσει τη φήμη του χαρισματικού σκόρερ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι κλασικός επιθετικός. Χαιλάιτ της μέχρι τώρα καριέρας του σίγουρα ήταν το εξαιρετικό βολέ στην κίνηση που έπιασε με την Λυόν στα πλέι οφ του Champions League, σε μια βραδιά οπού η Σοσιεδάδ «άλωσε» με 2-0 το Ζερλάν και που το άλλο γκολ της βραδιάς απ’τον Σεφέροβιτς ήταν ένα εξίσου απίθανο μονοκόμματο σουτ αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Fo6qKSNIIHk”][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=YwQOK6GEDsE”]http://www.youtube.com/watch?v=Fo6qKSNIIHk[/su_youtube][/su_youtube]
Το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει γκολ με κινήσεις σέντερ φορ στη μικρή περιοχή, εξαιρετικά τεχνικά σουτ ακόμα και κεφαλιές. Ο Γκριζμάν με λίγα λόγια αν και εξτρέμ μπορεί να σκοράρει εξίσου καλά και με τους ίδιους τρόπους σαν ένας κλασικός σέντερ φορ. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που από την θέση του εξτρέμ, όταν η Σοσιεδάδ τον χρειάστηκε, μετατοπίστηκε κεντρικότερα στη θέση του κρυφού σέντερ φορ, ώστε να βοηθήσει πιο άμεσα στον τομέα της δημιουργίας και του σκοραρίσματος. Αυτή του η έφεση στο σκοράρισμα είναι το στοιχείο που έκανε τόσες ομάδες να τον κοιτάξουν φέτος και τελικά την Ατλέτικο Μαδρίτης να προλάβει τις Λίβερπουλ και Άρσεναλ που ενδιαφέρθηκαν πιο ζεστά απ’όλες για τον παίκτη, δίνοντας το πλήρες ποσό της ρήτρας του για να τον αποκτήσει.To κεφάλαιο Ατλέτικο ΜαδρίτηςΣτην Ατλέτικο θα κληθεί να γίνει κατευθείαν ένα απ’τα πιο σημαντικά γρανάζια της μηχανής του Σιμεόνε. Το ερώτημα βέβαια θα είναι αν θα χωρέσει κάπως στο 4-4-2 που προτιμούσε ο Αργεντίνος τεχνικός την περσινή σεζόν, είτε ως δεύτερος επιθετικός, εκεί που πέρσι έπαιζε ο Νταβίντ Βίγια, με έναν πιο περιφερειακό ρόλο βέβαια (που θα ταιριάζει στο παιχνίδι του), είτε ως εξτρέμ όπως αγωνιζόταν και στη Σοσιεδάδ μετατοπίζοντας κάποιον εκ των Κόκε και Αρντά Τουράν σε έναν διαφορετικό ρόλο. Από την άλλη θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν ο πιστός στο σύστημά του Σιμεόνε κληθεί για πρώτη φορά να αλλάξει το βασικό σύστημα της Ατλέτι. Η παρουσία του Μάντζουκιτς στην κορυφή της επίθεσης, αλλά και των πάρα πολλών ποιοτικών λύσεων στο κέντρο των «ροχιμπλάνκος» ίσως τον πιέσει να αλλάξει την διάταξη σε ένα πιο συνηθισμένο 4-2-3-1, με μοναδικό προωθημένο τον Κροάτη φορ και με μια σαφώς επιθετικότερη τριάδα (ίσως με τους Κόκε- Γκριζμάν – Αρντά) από πίσω του. Όποια και να ναι η περίπτωση πάντως, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Ατλέτι δεν έδωσε 30 εκατομμύρια για να έρχονται από τον πάγκο, αλλά όπως και να χει θα βρεθεί η φόρμουλα ώστε τόσο ο Γάλλος μεσοεπιθετικός, όσο και το υπάρχον υλικό του κέντρου των Μαδριλένων να συνεργαστεί και να δέσει αρμονικά, κάνοντας για δεύτερη σερί χρονιά την πρωταθλήτρια Ισπανίας μια ομάδα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για να την παρακολουθήσει κάποιος.