Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

NBA

Long story short. Πολλά και τίποτα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμα πολύ νωρίς στην regular season του NBA θα πρέπει τα πάντα να τα πάρουμε με λίγη δόση προσοχής και να μην βιαστούμε σε απόλυτα συμπεράσματα, όμως οι πρώτες επτά ημέρες αγωνιστικής δράσης τελείωσαν και ήρθε η ώρα να δούμε λίγα πραγματάκια που ίσως εξελιχθούν σε… μοτίβα, καθώς η χρονιά θα περνάει.

1. Ο Γιάννης είναι όντως MVP Candidate

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Tα έγραφα πριν την σεζόν ότι φέτος είναι η χρονιά που ο Γιάννης έχει την ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω. Όχι απλώς να στηριχθεί στα γερά θεμέλια της περσινής σεζόν του Most Improved Player για να συνεχίσει τις υψηλές πτήσεις, αλλά να μπει στην πραγματική ελίτ. Τελικά ο Αντετοκούνμπο έχει μπει με αυτό ακριβώς το mentality που πρέπει. Όπως λένε και οι… απέναντι, είναι ένας “man on a mission”. Μπαίνει στο γήπεδο και κυριαρχεί σε κάθε σπιθαμή του. Δεν διστάζει, ζητάει την μπάλα και την προσοχή των αντιπάλων και το καλύτερο είναι άλλο. Με το που υπάρξει υποψία ντουμπλαρίσματος ή μαρκαρίσματος πάνω του που δημιουργεί αμυντική ανισορροπία, ο Γιάννης θα κοιτάξει να βρει τον συμπαίκτη του. Δεν παίζει απλώς καλά, παίζει καλά και έξυπνα μαζί. Το ρεκόρ καριέρας των 44 πόντων, η πρώτη θέση στους πόντους ανά αγώνα (δεν έχει σκοράρει λιγότερους από 30 πόντους στη φετινή σεζόν) είναι απλά το φυσικό επακόλουθο ενός παίκτη που έχει δει την φάση πολύ σωστά και μακάρι να συνεχίσει έτσι.

2. Κάντε κανένα ευχέλαιο ρε παιδιά

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Από τα πρώτα 6 αγωνιστικά λεπτά, η φετινή σεζόν έδειξε με τι άγριες διαθέσεις έρχεται. Και όχι για καλό. Ο Gordon Hayward και ο σοκαριστικός τραυματισμός του έκαναν την αρχή, ακολούθησε ο Jeremy Lin πάλι με season ending τραυματισμό, ενώ και οι Milos Teodosic, Jonas Valanciunas, Derrick Rose (ναι, ξέρω, μην πείτε κάτι) , Dennis Schroder και Chris Paul έπαθαν σοβαρούς – αν και ευτυχώς όχι μακροχρόνιους – τραυματισμούς. Ευχέλαιο και γρήγορα, γιατί με όλα αυτά που έγιναν σε 7 ημέρες, δεν αρχίσαμε καλά. Στον πλανήτη “Chicago Bulls” επίσης είχαμε σοβαρό τραυματισμό, με τον Nikola Mirotic να πλακώνεται στα μπουνίδια με τον Βobby Portis και να χάνει ένα δίμηνο με κάταγμα στο ζυγωματικό, fun times.

3. “NBA, να σου συστήσω την Process”

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Επιτέλους. Ben Simmons, Joel Embiid και μία Philadelphia με ρόστερ που μπορεί να σταθεί σε αγώνα NBA πάτησαν παρκέ. Αν και αυτήν την πρώτη βδομάδα οι Sixers πήραν μόλις μία νίκη, χθες βράδυ, τα πρώτα δείγματα, κυρίως των δύο βασικών γραναζιών της ομάδας, των Embiid και Simmons είναι μουσική στα αυτιά όλων των μπασκετόφιλων. Triple double o Simmons στο 4ο παιχνίδι του στο NBA, κυρίαρχος Embiid ακόμα και αν παίζει με περιορισμό λεπτών και ακόμα κι αν για κάποιο λόγο δεν αποφασίζει να μπει περισσότερο στο “ζωγραφιστό”. Αρκετές επαφές με την μπάλα εκτός ρακέτας, χωρίς να έχει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, όμως αυτό ίσως να είναι και θέμα που θα λυθεί όσο παίρνει παιχνίδια στα πόδια του και νιώθει πιο άνετα με την μπάλα. Μόνη παραφωνία ο Markelle Fultz, ο οποίος ελπίζουν όλοι ότι θα στρώσει με τον καιρό.

4. Oι Suns είναι για να τους ρίξεις ομαδικώς στο Grand Canyon

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Σερί ντροπιαστικών ηττών, απόλυση προπονητή, Twitter drama με τον Eric Bledsoe, ο οποίος “Δεν θέλει να είναι εκεί” (κι ας υποστηρίζει ότι το έγραψε για – γελάει ο κόσμος – κομμωτήριο) και ήρωας από το πουθενά Mike James στην πρώτη νίκη της ομάδας. H φάση στο Phoenix είναι για κλάματα, η ομάδα θέλει ένα γερό restart κάπως για να δουλέψει και αμφιβάλλω αν η απόλυση του Earl Watson ήταν αυτό το restart. Βέβαια είναι μία καλή αρχή. Όποιος και να ναι ο προπονητής πάντως, οι Suns είναι τόσο άνω κάτω που βάζουν γερές βάσεις για τις πρώτες θέσεις της λοταρίας.

5. O John Wall συνεχίζει να δρα κάτω απ’τα ραντάρ

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Oι Wizards είναι η μοναδική αήττητη ομάδα στην ανατολή και ο John Wall έχει αρχίσει για άλλη μια χρονιά να κάνει τα δικά του χωρίς να νοιάζει κανέναν άλλον πέρα από τους φίλους των Wizards. Ένας απ’τους πλέον under-the-radar παίκτες εδώ και αρκετά χρόνια, ο Wall έχει ξεκινήσει με μέσους όρους της τάξης των 24-10, στα τρία πρώτα παιχνίδια της ομάδας του, με δράση και στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης. Προχθες π.χ. έριξε την τάπα στον Reggie Jackson, που έκρινε την αναμέτρηση με τους Pistons. “Νομίζω ότι είμαι ο καλύτερος μπλοκέρ άσος στην ιστορία του NBA” είπε. Aν δεν του λείπει κάτι πάντως είναι αυτοπεποίθηση.

6. Υπερεκτιμημένοι Lakers, όχι όμως ο Lonzo

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Αν μάθαμε κάτι από την φετινή πρώτη εβδομάδα είναι ότι ο κόσμος βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα. Η χλεύη που υπέστη ο Lonzo Ball μετά το “σβήσιμό” του από τον Patrick Beverley (μεγάλε Pat) στο πρώτο παιχνίδι της καριέρας του ήταν ξεκάθαρα ένα από τα πολλά περιστατικά στα οποία ο γκαρντ των Lakers απλά θα πληρώσει τα σπασμένα για χάρη του εκνευριστικού πατέρα του. Στο δεύτερο παιχνίδι (οκ, με τους Suns), o Ζο έκανε 29-11-9 και για μία ασίστ δεν έφτασε στο triple double. Επομένως ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είναι καλός παίκτης. Είναι πολυδιάστατος παίκτης. Το ότι ο πατέρας του κάνει (με την ανοχή του ίδιου) όσα κάνει, δεν αναιρεί ότι παικτικά “he can Ball”. Oι Lakers απ’την άλλη πάντως σαν ομάδα είναι meh. Δεν ξέρω αν θα ανέβουν τόσο ώστε να διεκδικήσουν τα playoffs όπως λέγανε κάποιοι πριν τη σεζόν, αλλά αφήνοντας στην άκρη το όποιο μελλοντικό potential, για την ώρα είναι μία νεαρή, πλην μέτρια ομάδα.

7. Clippers are still fun

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Μπορεί να τελείωσε η εποχή Chris Paul, όμως το Lob City ζει και βασιλεύει. Ο Milos Teodosic ήρθε με κέφια από τα μέρη μας και η ενίσχυση από την ανταλλαγή του Paul στους Rockets με τους Beverley και Gallinari μεταξύ άλλων, έχει δώσει στους Clippers ένα ωραίο ρόστερ. Επίσης ο Blake Griffin σουτάρει (και σκοράρει) πια τρίποντα και ο DeAndre Jordan έχει 100% στις βολές (4/4, but still. Επίσης ο Andre Drummond έχει 10/12. Τώρα μπορείτε να πανικοβληθείτε). Τώρα βέβαια με τον Milos εκτός ομάδας λόγω τραυματισμού και λίγο πιο δύσκολα παιχνίδια, με Jazz και Blazers, να έρχονται θα δούμε πως θα τα πάνε οι Clippers, αλλά το σίγουρο είναι ότι ο Griffin φαίνεται καλά, παίζει με αυτοπεποίθηση και μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα πιο all around παιχνίδι.

8. Ο De’Aaron Fox είναι DBZάκιας και φαν του Vegeta

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Με τέτοιο μαλλί θα μου πεις…. Όπως και να χει, πριν λίγες ημέρες βγήκε στο twitter ένα βίντεο στο οποίο ο De’Aaron Fox σουτάρει ένα τρίποντο, σκοράρει και φωνάζει “Kameha!” γυρνώντας στην άμυνα. Πέρα από το ότι έγινε προφανώς viral και το λάτρεψε όλος ο κόσμος, το βίντεο αυτό έφτασε στο twitter feed του Fox, ο οποίος το αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι το βίντεο ήταν ψεύτικο και παράλληλα την “πίστη” του στον Vegeta, και όχι στον Goku του οποίου το “kamehameha” (και όχι Kameha) είναι η signature επίθεση. Πάντως ο Kevin O’Connor, δημοσιογράφος του NBA για το (αγαπημένο) Ringer τσέκαρε την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα ξανά και επιβεβαίωσε ότι κάποιος είπε όντως το περιβόητο (και λανθασμένο) “Kameha!” την ώρα που ο Fox σούταρε.

9. O κόσμος του μπάσκετ πρέπει να ευχαριστεί τον Bobby Portis

Τι μας έμαθε η πρώτη εβδομάδα του NBA;

Οι Bulls είναι ένας κινούμενος θίασος στο NBA φέτος. Το ξέραμε αυτό. Επομένως, η είδηση του τραυματισμού του Nikola Mirotic από τον Bobby Portis επειδή τσακωθήκανε στο προπονητικό διπλό, μόνο σοκαριστική δεν ήταν. Έχει χαθεί η μπάλα, και η ομάδα φέτος αναμένεται να απομακρύνει πολύ κόσμο από το γήπεδο και τους τηλεοπτικούς του δέκτες. Σε όλο αυτό όμως μπορούμε να διακρίνουμε μία μικρή ευλογία για τον κόσμο του μπάσκετ. Ο τραυματισμός του Mirotic και η τιμωρία του Portis, ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δούμε από πολύ νωρίς βασικό τον Lauri Markkanen! O Φινλανδός έχει ξεκινήσει εξαιρετικά. Δείχνει διάθεση, ικανότητα, έχει ένα double double μέσο όρο σε 2 παιχνίδια (15 π. – 10 ρ.) και φαίνεται πως έχει την απαραίτητη ετοιμότητα για να μπει από τώρα στα βαθιά. Όλος ο κόσμος ελπίζει ο Fred Hoiberg να κάνει το προφανές. Απλά να τον κρατήσει βασικό και μετά τις επιστροφές. Don’t fail us again Fred. (#FireGarPax, μην ξεχνιόμαστε).