Group E: Μία «ευρωπαική» Seleção και μία σφαγή τριών!

Group E

Σε οποιοδήποτε όμιλο Παγκοσμίου Κυπέλλου βρίσκεται η Βραζιλία πάντα θα δεσπόζει το μέγεθός της. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του θεσμού και μία ομάδα που σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έρχεται με δίψα για εκδίκηση αλλά και να κερδίσει πάλι την τιμή της. Όχι μόνο από τους Γερμανούς (ειρήσθω εν παρόδω τους συναντά μόνο σε τελικό) αλλά και τις εντυπώσεις στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου. Μαζί της στην πρώτη φάση του θεσμού η σταθερότατη Ελβετία, η συχνά παρούσα τα τελευταία χρόνια Κόστα Ρίκα αλλά και οι Σέρβοι, οι οποίοι επιστρέφουν στη διοργάνωση μετά το 2010 και τη διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής. Πολύ ενδιαφέρον όμιλος και αυτός και πάμε να δούμε το γιατί.

brazil

Βγάζει φωτιές η Βραζιλία

Ξεκινάμε από τη Seleção.  Μετά το 1-7 στο Mineirao από τη Γερμανία κάτι έπρεπε να αλλάξει σιγά σιγά. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο πρόσωπο του προπονητή που άλλαξε (Tite αντί Dunga) αλλά στη φιλοσοφία της ομάδας. Και όπως την έχω δει πρόσφατα μιλάμε για την πιο ευρωπαική Βραζιλία των τελευταίων ετών. Μία ομάδα που πλέον δεν περιμένει τα πάντα από το Neymar όπως το 2014, μία ομάδα που δεν περιμένει μαγικές ενέργειες από άτομα αλλά βασίζεται στο σύνολο.  Μία ομάδα που πλέον δεν θυσιάζει την ουσία για το jogo bonito αλλά προσπαθεί να κερδίσει συνδυάζοντάς τα. Πολλοί από εσάς έχετε τάση να στηρίζετε τους Βραζιλιάνους από παλαιότερα χρόνια λόγω διάφορων παικτών αλλά και αυτή η ομάδα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ποιότητα , κατάρτιση και προσδοκίες. Ίσως υστερεί μόνο σε προσωπικότητες αλλά αυτό θα καλυφθεί μέσω της ατομικής ποιότητας με «δούρειο ίππο» την ομαδικότητα. Σημαντικό ότι τελικά θα προλάβει ο Neymar, δίλημμα ευτυχίας το Alisson ή Ederson στα γκολποστ και κέντρο (Fernandinho, Casemiro) που μπορεί να κόψει τα πάντα για να δημιουργήσουν οι υπόλοιποι. Ναι, πιστεύουμε θα πάνε ψηλά.

Αντίπαλος των Λατινοαμερικάνων στο πρώτο παιχνίδι η άκρως εντυπωσιακή στα προκριματικά Ελβετία, του Petkovic , ο οποίος μάλλον βρήκε την υγειά του μετά το πείραμα Lazio. Ένας έμπειρος τεχνικός που έχει φέρει την Ελβετία στη θέση νούμερο 6 της κατάταξης της FIFA και έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που μπορεί να κερδίσει και να παίξει ποδόσφαιρο. Μία ομάδα που επί 12 χρόνια είναι συνέχεια στη διοργάνωση και έχει στα πικ χρόνια τους γενιά παικτών που στέφθηκαν πρωταθλητές κόσμου στα κλιμάκια Κ17 το 2009. Με μπόλικη ποιότητα στη μεσαία γραμμή, τους λείπει μόνο ένας δεινός σκόρερ και ένας βαρβάτος center back, διότι υπάρχει ταλέντο αλλά όχι και το φόβητρο στην άμυνα.  Αν ο Xherdan Shaqiri είναι σε καλή κατάσταση, οι Ελβετοί μπορούν να πάρουν ακόμη μία πρόκριση μετά και εκείνη από τους ομίλους του EURO 2016.

Group E: Μία «ευρωπαική» Seleção και μία σφαγή τριών!

Αν τώρα ρωτήσω τι σας έρχεται στο μυαλό σχετικά με τις έννοιες Κόστα Ρίκα και ποδόσφαιρο, θα μου πείτε Ελλάδα, Γκέκας και ίσως Keylor Navas. Ναι μάλλον έτσι είναι. Η ομάδα που έφθασε στους προημιτελικούς της Βραζιλίας αποκλείοντας την Ελλάδα στα πέναλτι συμμετέχει για Πέμπτη φορά στη διοργάνωση παρότι δεν έχει πληθυσμό ούτε ίσο με αυτόν της Αθήνας! Ο Bryan Ruiz θα είναι ξανά ο αρχηγός, πλάι στον Joel Campbell που ξέρουν καλά ειδικά οι φίλοι του Ολυμπιακού ενώ πάντα δεσπόζει το όνομα του Keylor Navas αλλά κατά τα λοιπά τρομερή ποιότητα δεν υπάρχει. Η επιτυχία και μέχρι εδώ είναι αναμφισβήτητη αλλά όταν πέρασε από όμιλο με Αγγλία, Ιταλία και Ουρουγουάη, ποντάρει κανείς άφοβα τα χρήματα του στον αποκλεισμό της; Δύσκολα.

Τον όμιλο κλείνει η Σερβία. Μία ομάδα που διαφέρει από όλες τις υπόλοιπες της διοργάνωσης καθώς θα πορευθεί με τον υπηρεσιακό της προπονητή, τον κύριο Mladen Krstajic. Ο Muslin απομακρύνθηκε από τον πάγκο παρά την πρόκριση στα τελικά της Ρωσίας και αντικαταστάτης μόνιμος δεν προσελήφθη. Η ομάδα των Βαλκανίων έχει μπόλικο ταλέντο. Matic, Ivanonic, Kolarov, Ljajic είναι ενδεικτικά ονόματα μάλλον γνωστά στον περισσότερο κόσμο. Παρτενέρ του Matic μάλιστα στο κέντρο ο Milivojevic, αίμα κι άμμος αντίπαλοι! Ελληνικό ενδιαφέρον έχει και η παρουσία του Aleksandar Prijovic του ΠΑΟΚ ωστόσο εκτός απροόπτου οι Σέρβοι θα περιμένουν τα γκολ του τρελο-Mitrovic. Αν δεν κάνει πάλι καμία τρέλα και αποβληθεί όπως μόνο εκείνος ξέρει. Το κακό με τη Σερβία είναι μία βαλκανική συνήθεια που μαστίζει (ρωτήστε και τους Κροάτες ξέρουν εκείνοι ανά τα χρόνια). Ταλέντο και πιθανότητες αλλά καθόλου καλά σύνολα και καθόλου ψυχή. Άλλο ψυχή και άλλο νεύρο. Από αυτό έχουν μπόλικο. Λίγο πνεύμα ομοψυχίας όμως;

https://www.youtube.com/watch?v=fGSL9KsdR_4

Εν ολίγοις. Θα ψάξουμε σύννεφο να πέσουμε από πάνω, αν δεν περάσει ως πρώτη η Βραζιλία. Στα υπόλοιπα, θεωρούμε πως είναι από τους ομίλους που ανάμεσα στους υπόλοιπους τρεις ξεχωρίζει μία ομάδα αλλά όχι για πολύ. Και αυτή είναι η Ελβετία. Θα πάμε με την εμπειρία αλλά και τη σταθερότητα της στα πολύ βασικά. Κάθε έκπληξη βέβαια ευπρόσδεκτη.