Το «ταμείο» του Μουντιάλ: Οι αποκλεισμένοι των ομίλων

μουντιάλ

Το Μουντιάλ έλαβε τέλος, όμως όπως έχετε καταλάβει, το Rabona συνεχίζει ακάθεκτο την… μουντιαλική ενασχόληση! Μετά το αφιέρωμα για τους τελικούς, προχωράμε σε ένα σύντομο “ταμείο” κάθε ομάδας που ταξίδεψε στην Ρωσία με ένα μικρό ή μεγαλύτερο όνειρο. Η αρχή θα γίνει από τις ομάδες που αποχαιρέτησαν τα γήπεδα της αχανούς Ευρασιατικής χώρας μετά το τέλος της φάσης των ομίλων.

Αίγυπτος

Με άλλα όνειρα ξεκίνησαν οι Αιγυπτιοι κι αλλιώς ολοκληρώθηκε το Μουντιάλ για αυτούς. Ο τραυματισμός του Σαλαχ στον τελικό του Τσαμπιονς λιγκ κόστισε πάρα πολύ στην Αίγυπτο καθώς αν και πέτυχε δύο γκολ στην ουσία ήταν σκιά του καλού του εαυτού και δεν βοήθησε. Η πρόκριση στα νοκ άουτ που είχε τεθεί σαν στόχος όχι απλώς δεν ήρθε αλλά οι Φαραώ τερμάτισαν και τελευταίοι στον όμιλο τους.

Ετυμηγορια Rabona: Αποτυχία

Σαουδική Αραβία

Δεν περιμέναμε και τίποτα σπουδαίο από τους πετρελαιαδες σε όποιον όμιλο κι αν είχαν κληρωνονταν. Παίζοντας όλοι στο εγχώριο πρωτάθλημα απλά δεν έχουν τις παραστάσεις για να τα βάλουν με τα παγκόσμια μεγαθήρια με την άμυνα τους να φωνάζει και στους τρεις αγώνες ότι τακτικά ήταν ανύπαρκτη. Η νίκη επί της Αιγύπτου όμως ήταν σημαντική για ένα έθνος που είχε να κερδίσει σε Μουντιάλ από το 1994.

Ετυμηγορια Rabona: Επιτυχία

Ιράν

iran

Στάθηκε εκπληκτικά απέναντι στα μεγαθήρια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κι αν είχε λίγη τύχη θα είχε σπάσει το δίδυμο των Ιβηρων. Ο Κάρλος Κειροζ αποχαιρέτησε την χώρα με ψηλά το κεφάλι ξέροντας ότι έκανε το καλύτερο  που μπορούσε.

Ετυμηγορια Rabona: Επιτυχία

Μαρόκο

Μια από τα ίδια με Ιράν. Η τύχη του γύρισε την πλάτη στις δύο πρώτες αγωνιστικές ωστόσο η παραλίγο επικράτηση επί της Ισπανίας έδειξε πόσο δυνατό ήταν το πιθανότατα ποιοτικοτερο αφρικανικο ροστερ της διοργάνωσης. Δεδομένου της δυναμικης των αντιπάλων δεν μπορεί κανείς να πει ότι απέτυχε, ο μόλις όμως ένας βαθμός που συγκεντρώσε δεν το κάνει κι επιτυχημένο.

Ετυμηγορια Rabona: Ούτε κρύο ούτε ζέστη

Αυστραλία

Τα καγκουρο δεν έχουν την ποιότητα του παρελθόντος καθώς απουσιάζουν παίκτες της αξίας ενός Κιουελ η ενός Βιντουκα. Στη Ρωσία ήταν όπως πάντα μαχητές όμως η έλλειψη ποιότητας ήταν ορατή κι ο αποκλεισμός ήρθε φυσιολογικά

Ετυμηγορια Rabona: Αποτυχία

Περού

Το «ταμείο» του Μουντιάλ: Οι αποκλεισμένοι των ομίλων

Ίσως η πιο άτυχη ομάδα των ομίλων. Ζορισε τη Δανία περισσότερο από ομάδες όπως η Γαλλία και η Κροατία, κέρδισε την Αυστραλία κι έχασε στις λεπτομέρειες από τους Γάλλους. Θα μπορούσε και καλύτερα αν είχε λιγότερη αφέλεια και περισσότερη προσωπικότητα.

Ετυμηγορια Rabona: Αποτυχία

Ισλανδία

Οι Βίκινγκς, που είχαν κάνει πάταγο στο τελευταίο Euro, ξεκίνησαν εντυπωσιακά με την ισοπαλία απέναντι στην (τραγική) Αργεντινή και για ένα ημίχρονο κυριαρχησαν απέναντι στην Νιγηρία. Το υπόλοιπο 50 % όμως του Μουντιάλ δεν πήγε το ίδιο καλά κι έτσι η Ισλανδία αποκλείστηκε. Η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική γενιά της χώρας τριανταρισε και μένει να φανεί αν στις υποδομές υπάρχει ένας νέος Γκιλφι Σιγκουρντσον ή αν είδαμε ένα πυροτεχνημα λίγων ετών.

Ετυμηγορια Rabona: Αποτυχία αλλά το γεγονός ότι έφτασε το ισλανδικο ποδόσφαιρο να θεωρεί ότι η μη πρόκριση στη νοκ άουτ φάση ενός Μουντιάλ ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών αποδεικνύει τα άλματα προόδου που έχει κάνει.

Νιγηρία

Ως συνήθως αφελεις οι Νιγηριανοι (βλ. πρώτη νίκη Ελλάδας σε Παγκόσμιο κύπελλο) έχασαν την πρόκριση από την χειρότερη Αργεντινή που μπορούσαν να συναντήσουν. Η Νιγηρία στα τρία πρώτα ημίχρονα της στο Μουντιάλ έδειχνε μια θλιβερή εικόνα μέχρι ο Μούσα να ξυπνήσει και να κάνει κοσκινο τους Ισλανδους. Κόντρα όμως στην Αργεντινή εμφάνισε στο τέλος του ματς τις γνωστές παιδικές ασθένειες των αφρικανικων ομάδων που δεν μπορούν να κρατήσουν αποτέλεσμα και μοιραία αποχαιρέτησε.

Ετυμηγορια Rabona: Αποτυχία

Κόστα Ρίκα

Όταν μια ομάδα πηγαίνει σε δύο Μουντιάλ με ακριβώς τους ίδιους παίκτες, χωρίς ανανέωση, τότε είναι δεδομένο ότι δεν θα επαναλάβει την επιτυχία της καθώς όλοι την περιμένουν . Με την εξαίρεση του σπουδαιου τερματοφυλακα Κειλορ Ναβας όλοι οι υπόλοιποι εμφανίστηκαν κατωτεροι σε σχέση με το Μουντιάλ της Βραζιλίας όταν και είχαν στερησει από την εθνική μας την 8δα και φυσιολογικά αποκλειστηκαν.

Ετυμηγορια Rabona: Αναμενόμενη αποτυχία

Σερβία

Είχαν καιρό να εμφανιστούν σε κάποια τελική φάση διοργάνωσης οι Βαλκανιοι, συγκεκριμένα από το 2010 και το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Επομένως και μόνο η παρουσία τους και η μία νίκη σε όμιλο με Βραζιλία και Ελβετία αποτελεί βελτίωση. Οι Σερβοι έτσι όπως εξελίχθηκε ο όμιλος έπρεπε να κερδίσουν τη Βραζιλία για να προκριθούν και δεν είχαν ούτε την ομάδα αλλά ούτε και το ειδικό βάρος για να το κάνουν.

Ετυμηγορια Rabona: Η επιστροφή στην ελίτ θα πρέπει να θεωρηθεί ως επιτυχία

Γερμανία

“Κουφό” καζο για τους Παγκόσμιους πρωταθλητές του 2014 που αποκλειστηκαν εξευτελιστικα ως τελευταίοι στον όμιλο τους. Η ήττα στην πρεμιέρα από το Μεξικό χτύπησε καμπανάκι και η Νασιοναλμανσαφτ έβγαλε αντίδραση κοντά στη Σουηδία ανατρεποντας το σκορ. Κι εκεί που έλεγες ότι τραβάνε ξανά προς την δόξα ήρθε το ρεζιλεμα από τους Κορεατες να τους στείλει σπίτι.

Ετυμηγορια Rabona: Απίθανη αποτυχία για την Γερμανία η οποία όμως είναι μονίμως στην τετράδα όλων των μεγάλων διοργανωσεων και δικαιούται ένα κακό τουρνουά.

Νότια Κορέα

Το «ταμείο» του Μουντιάλ: Οι αποκλεισμένοι των ομίλων

Οι Κορεατες ήταν στη θεωρία η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και το επιβεβαίωσαν και στην πράξη. Στην Ασία έχουν χάσει πλέον τα πρωτεία από Ιαπωνία και Αυστραλία κι αν δεν βγάλουν κάποιο ταλέντο πίσω από τον Σον της Τοτεναμ τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα.

Ετυμηγορια Rabona: Αναμενόμενη πορεία ωστόσο η Νότια Κορέα κρατάει την ιστορική νίκη απέναντι στη Γερμανία.

Τυνησία

Το παλεψαν οι Τυνησιοι απέναντι σε Βέλγιο και Αγγλία, κέρδισαν τον Παναμά και γενικά είχαν μια αξιοπρεπεστατη παρουσία. Το φτωχό σε ποιότητα ροστερ δεν μπορούσε το κάτι παραπάνω, όμως η μαχητικοτητα της Τυνησίας αναγνωριστηκε από όλους.

Ετυμηγορια Rabona: Δεν έχουν να απολογηθουν για τίποτα οι Τυνησιοι παίκτες που τα έδωσαν όλα κόντρα σε μεγαθήρια.

Παναμας

Ο Παναμας ήταν η ρομαντική ιστορία αυτού του Μουντιάλ. Με παίκτες παντελώς άγνωστους στο διεθνές κοινό ο Παναμας έπαιξε για την χαρά της συμμετοχής. Κράτησαν το μηδέν για ένα ημίχρονο κόντρα στο υπερηχητικο Βέλγιο και πανηγύρισαν εξαλλα το γκολ απέναντι στους Αγγλους κι ας ήταν η μείωση του σκορ σε 6-1…

Ετυμηγορια Rabona: Χαρούμενοι μόνο που βρέθηκαν στη Ρωσία, οι Παναμεζοι μας θυμισαν την αγνή χαρά για το παιχνίδι και γι αυτό η πορεία τους κρίνεται επιτυχημένη!

Πολωνία

Στα χαρτιά κάποιοι αναλυτές της έδιναν τύχη μέχρι και για να το… πάρει. Στο γήπεδο η ομάδα του Λεβαντοφσκι καταποντιστηκε και δεν θύμισε σε καμία περίπτωση το δεμένο σύνολο του Euro 2016. Φάνηκε να χρειάζεται ανανέωση και είναι τυχερή καθώς έρχεται μια ταλαντούχα φουρνιά από πίσω.

Ετυμηγορια Rabona: Παταγωδης αποτυχία

Σενεγαλη

Το «ταμείο» του Μουντιάλ: Οι αποκλεισμένοι των ομίλων

Εύκολα η πιο αδικημενη ομάδα των ομίλων και ο πιο αδοξος αποκλεισμός. Να συγκεντρώνεις 4 βαθμούς και να μην προκρινεσαι έχοντας μάλιστα παίξει και καλή μπάλα είναι σίγουρα στεναχωρο. Ο Σαντιο Μανε και η παρέα του έβαλαν δύσκολα στους αντιπάλους τους έπεσαν όμως πάνω στο καλό ματς του Χαμες και υποταχθηκαν στην Κολομβία.

Ετυμηγορια Rabona: Αποτυχία μεν αδικια δε