Η ζωή είναι σκληρή αλλά η Sarah είναι σκληρότερη!

Sarah

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να ακούμε ή να διαβάζουμε ιστορίες που μας προκαλούν θλίψη. Λίγες είναι εκείνες, οι οποίες προβάλλονται από τα ΜΜΕ και μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία. Μια εξ αυτών αποτελεί και η προσωπική ιστορία της 37χρονης Sarah Thomas, από το Colorado των Η.Π.Α.

Η Thomas ένα χρόνο μετά την νίκη της εναντίον του καρκίνου του μαστού, βάλθηκε να πραγματοποιήσει ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα. Nα γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που θα διέσχιζε την Μάγχη 4 φορές κολυμπώντας, χωρίς καμία παύση. Και τα κατάφερε φορώντας μόνο το ολόσωμο μαγιό της, το σκουφάκι της και τα γυαλιά θαλάσσης της!

Κι αν αναρωτιέστε πως πέτυχε το ακατόρθωτο, την απάντηση την έχει η επιστήμη..

Η Ελβετίδα ιατρός, Beat Knechtle μελέτησε για 30 συναπτά έτη την απόδοση των ανδρών και των γυναικών κολυμβητών σε υψηλό ανταγωνισμό. Παρατηρώντας τον χρόνο τερματισμού των αθλητών στο Μαραθώνιο Κολύμβησης 28,5 μιλίων του Μανχάταν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά μέσο όρο οι πιο «ικανές» αθλήτριες είναι περίπου 14-15% γρηγορότερες από τους πιο «ικανούς» άνδρες συναθλητές τους.  Σύμφωνα με την Knechtle, αυτό συμβαίνει διότι οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερο σωματικό λίπος, το οποίο λειτουργεί σαν μόνωση εναντίον του κρύου και τις βοηθά να επιπλέουν καλύτερα στο νερό .

Το μακρύ ταξίδι της Thomas διήρκεσε 54 ώρες και 10 λεπτά. Ξεκίνησε την Κυριακή και τερμάτισε την Τρίτη το πρωί, εξαντλημένη και με έντονο πονόλαιμο από την συνεχή κατάποση θαλασσινού νερού. Υπό κανονικές συνθήκες η εν λόγω διαδρομή «αγγίζει» τα 130 χιλιόμετρα, ωστόσο εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων στο κανάλι,η Sarah έπρεπε να διανύσει σχεδόν τα διπλάσια.

Σε όλη αυτή την περιπέτεια είχε στο πλάι της μια υποστηρικτική ομάδα, που την ακολουθούσε με μια βάρκα. Η αποστολή της ήταν να διαφυλάξει την ασφάλεια της κολυμβήτριας και να διατηρήσει σε καλά επίπεδα την υγεία και την σωματική της κατάσταση. Γι’ αυτό, κάθε 30 λεπτά τα μέλη του πληρώματος της πετούσαν ένα μπουκαλάκι-κοκτέιλ: ηλεκτρολυτών, υδατανθράκων, βιταμινών, καφεΐνης και μιας μικρής ποσότητας χυμού μήλο, έτσι..για καλύτερη γεύση.

Η ζωή είναι σκληρή αλλά η Sarah είναι σκληρότερη!

Δυστυχώς, τα απρόοπτα δεν έλειψαν για την Αμερικανή, η οποία εκτός από την σωματική εξάντληση, είχε να αντιμετωπίσει τσίμπημα τσούχτρας στο πρόσωπο αλλά και το κάψιμο από το αλάτι σε όλο της το κορμί. Μάλιστα, όπως ανέφερε η μητέρα της στο BBC, στα τελευταία 400 μέτρα της κούρσας, η κόρη της «έπεσε» σε παλίρροια και αδυνατούσε να προχωρήσει.

Όταν επέστρεψε επιτελούς στη στεριά, προσπάθησε να γιορτάσει το παγκόσμιο ρεκόρ της με όσους περίμεναν για να την συγχαρούν, πίνοντας σαμπάνια. Όμως δήλωσε, πως «τίποτα, δεν πήγαινε κάτω». Μάλιστα, υπέφερε και από εμετούς.

Η Sarah Thomas δεν κολύμπησε απλά για να αποδείξει ότι είναι δύο φορές νικήτρια της ζωής. Πάλεψε με την θάλασσα για εκείνους που νόσησαν και βγήκαν πιο δυνατοί από αυτή την μεγάλη δοκιμασία: «Αυτό είναι για εμάς που προσευχηθήκαμε για τις ζωές μας, που αναρωτηθήκαμε με απελπισία τι θα επακολουθήσει, πάλεψαμε μέσα στον πόνο και έπρεπε να ξεπεράσουμε το φόβο».

Νομίζω πως χρωστάμε ένα ευχαριστώ στην super-woman της διπλανής πόρτας, γιατί μας θύμισε την ομορφιά και την χαρά του αγώνα, για όλα εκείνα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ζωντανοί!

Με πληροφορίες από: BBC, The Telegraph και Financial Times