Για ιδέστε τον ξενομπάτη που κι όταν πέφτει, γελά!

Για ιδέστε τον ξενομπάτη που κι όταν πέφτει, γελά!

Την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, παρακολουθήσαμε την πρώτη προβολή ενός δημιουργήματος των Αργεντινών πρώην φωτορεπόρτερ, Fernando Romanazzo και Cristian Pirovano, με τον δεύτερο μάλιστα να βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του New Art Cinema στην Πλατεία Αμερικής, προκειμένου να κουβεντιάσει με το κοινό και στην αρχή και στο πέρας αυτού του ντοκιμαντέρ που απολαύσαμε παρέα με τον Χουσεΐν Αμπας. Τόσο οι δυο μας, όσο και όσοι κατάφεραν να παρακολουθήσουν την συμπαραγωγή του BDS Greece σε συνεργασία με την New Star Art Cinema για την κινηματογραφική ταινία για την Παλαιστίνη «¡Yallah! ¡Yallah!: Ποδόσφαιρο, Πάθος και Αντίσταση!», καμάρωσαν τov Cristian, vα μη διστάζει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις  από το μικρόφωνο, να τεκμηριώνει μεστά σε κάθε άποψή του και στο τέλος να τιμάται από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας για το γεγονός ότι έβγαλε προς τα έξω κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν και σε οικονομικο-πολιτική διάσταση τα ταλαιπωρημένα εδάφη της Δυτικής Όχθης.

Για ιδέστε τον ξενομπάτη που κι όταν πέφτει, γελά!

Το αποτέλεσμα ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε ελεύθερος νους, κάθε πνεύμα που δεν υποτάσσεται σε εξωγενείς απειλές, τολμά να εκφραστεί ακόμα και με αντίτιμο την ζωή του. Ο τρόπος; Λιτός και απέριττος. Χρειάζεται μονάχα μια μπάλα. Μόνο ένα σπρέι για να εξωτερικεύσει τα βαθύτερα του ένστικτα σε ένα τοίχο ή σε ένα κομμάτι χαρτί προτού γίνει αντιληπτός. Διδαχτήκαμε δε, την ατέρμονη προσπάθεια, ανδρών και γυναικών, ακόμα και σε στιγμές πόνου, να θελήσουν να προοδεύσουν στα γράμματα, στο πνεύμα, στην άθληση, στις τέχνες, την ίδια ώρα που εσκεμμένα η Κυβέρνηση του Ισραήλ, εμποδίζει τους Παλαιστίνιους καθυστερώντας τους στα οδοφράγματα για να πάνε να σπουδάσουν, δεν τους δίνει την άδεια να πάνε να παίξουν για το σύλλογο τους, τους στερεί τα μέλη του σώματος τους με μερικές σφαίρες για να μην αφήσουν την Εθνική Παλαιστίνης να φτάσει όσο πιο οργανωμένη θα μπορούσε υψηλότερα. Μάθαμε, με μαθηματική ακρίβεια, πόσοι προπονητές τυχαία,δήθεν, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αιτήσεις τους για να μην φτάσουν εκεί, πόσοι αθλητές πληρώνουν με τη ζωή τους ώστε να μην διεξαχθούν τελικοί Κυπέλλου και Πρωταθλήματος της Παλαιστίνης και με πόσο θάρρος και όρεξη η Παλαιστινιακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου επιχειρεί να έρθει σε συνεργασία με τη FIFA, προκειμένου να αναπτύξει το επίπεδο των πολλών- για τα δεδομένα της έκτασής της- συλλόγων που δημιουργήθηκαν στη Γη της Επαγγελίας.

Η συζήτηση που ξεκίνησε με τον κύριο Αμπάς τηλεφωνικά, εκεί είχε την δυνατότητα να εξελιχθεί και δια ζώσης. Οι σκέψεις μου όσο πλάταινε το χαμόγελο του στη γνωριμία μας, αυξάνονταν διαρκώς. Οι δε απορίες μου πλήθαιναν ακόμα περισσότερο, όχι μόνο για να διασταυρώσω την οπτική Cristian σε σχέση με τον τρόπο παρουσίασής του, αλλά και για να μάθω την ιστορία του πρώτου πρόσφυγα στη χώρα μας που κατάφερε να εξασφαλίσει δελτίο αθλητή και να συμμετέχει ενεργά ως ποδοσφαιριστής ξανά στην Ελλάδα. Έτσι, το ραντεβού μας ανανεώθηκε, και on camera κουβεντιάσαμε στο γήπεδο του Ηφαίστου στου Ρέντη, την τωρινή δηλαδή ομάδα του Χουσεΐν .

Mε τον Χουσεϊν στο γήπεδο του Ηφαίστου
Mε τον Χουσεϊν στο γήπεδο του Ηφαίστου

Ο Χουσεΐν Αμπάς, δεν υπήρξε καμία στιγμή φειδωλός στις εκφράσεις του σε σχέση με την χώρα που τον αγκάλιασε και με τους ανθρώπου που και εντός και εκτός γηπέδων του στάθηκαν και τον νοιάστηκαν, παρά το γεγονός ότι πλέον τα ελληνικά που μιλάει ίσως είναι ορθότερα απ’τα αραβικά του γράφοντος(!). Μας εξήγησε γιατί τα μικρά προσφυγόπουλα που προπονεί βρίσκουν το δικό τους απάγγειο στο ποδόσφαιρο μέσα στο Σκαραμαγκά και με αρκετή σαφήνεια μας ανέλυσε πόσο καθυστέρησε η ελληνική γραφειοκρατία έναν άνθρωπο να συνεχίσει να λαμβάνει ενεργά μέρος σε αγώνες.

Στα διαδικαστικά της υπόθεσης σε σχέση με την συζήτησή μας, στην κάμερα και τα στησίματα, ποιος άλλος; Ο Γιώργος Κουκούλης.

Για υπότιτλους υπάρχει επιλογή για Ελληνικά στα captions του YouTube.

Συνέντευξη : Ραφίκ Αμπντίν

Βιντεοληψία / Υποτιτλισμός : Γιώργος Κουκούλης

Ευχαριστούμε τον ΑΓΣ Ήφαιστο Νικαίας για την φιλοξενεία στο γήπεδό του