Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

city uefa

Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα παιδιά στο Rabona που μας δίνουν την ευκαιρία να εκφράσουμε την δική μας πτυχή της ιστορίας περί της βαρύτατης τιμωρίας που επέβαλλε η UEFA στην Μάντσεστερ Σίτι. Σε οποιαδήποτε υπόθεση, καλό είναι πάντα ένας αναγνώστης να ακούει πρώτα και τις δύο πλευρές της ιστορίας, προτού καταλήξει στο συμπέρασμά του και η αλήθεια είναι στην δική μας περίπτωση δεν είχαμε πραγματικά την ευκαιρία να το κάνουμε αυτό. Στο παρακάτω κείμενο θα… σας κουράσω εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους κάνω αυτό το σχόλιο, ενώ θα μιλήσουμε και για τις «αμαρτίες» της UEFA, όπως για τον λόγο που εισήγαγε το FFP και το πως διαχειρίστηκε την έρευνα ενάντια στην Σίτι. Τέλος, θα αναφερθούμε στην επόμενη μέρα των πολιτών, τόσο σε επίπεδο διοίκησης όσο και ομάδας.

Ο προστατευτισμός του FFP και τα διπλά στάνταρ της UEFA

Αρχικά, είχα σκοπό να αναφερθώ λίγο ιστορικά στον τρόπο με τον οποίο μπήκε στις ζωές μας το FFP, αλλά ο Μάρτιν Σάμιουελ της Daily Mail με πρόλαβε και φυσικά έκανε 100 φορές καλύτερη δουλειά απ’ότι θα μπορούσα να κάνω. Στο κείμενό του εξηγεί το πως η τότε ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (το πάλαι ποτέ G14) πίεσε για την είσοδο κανονισμών οικονομικών ελέγχων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι οι μόνες ομάδες που θα έχουν την δυνατότητα να επενδύουν όσα πραγματικά χρειάζονται για να φτάσει κάποιος στην κορυφή και να παραμείνει εκεί. Ένας από τους στόχους του κειμένου είναι να δείξει ότι το FFP δεν σχεδιάστηκε για να βλάψει πραγματικά την Σίτι, αλλά να αποτρέψει μια νέα Τσέλσι (και όχι μια νέα Πόρτσμουθ ή νέα Λιντς όπως πολλοί θέλουν να πιστέψουν) και απλώς έτυχε αυτή η απειλή να είναι η ομάδα μας. Νομίζω πως και αυτό είναι σημαντικό να το καταλάβουμε, γιατί δεν πρέπει να γίνουμε αυτό που μας αηδιάζει και έχουμε δει σε πλήρη μορφή τις τελευταίες μέρες. Ανθρώπους δηλαδή που πρώτα έχουν διαμορφώσει χωρίς να ξέρουν μια άποψη για κάτι και μετά να ψάξουν να την ταυτίσουν στις ειδήσεις.

Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

Το FFP επομένως δημιουργήθηκε για να προστατέψει το καθιερωμένο καρτέλ της Ευρώπης, από οποιονδήποτε νέο επιχειρηματία που θέλει να αγοράσει μια ομάδα και να την ανεβάσει επίπεδο. Αυτό έτυχε να συμβεί με δύο ομάδες, την Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν-Ζερμαίν. Σίγουρα μέσα στα χρόνια “έπεσαν στα νύχια” του και μικρότερες ομάδες από μη ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, που χωρίς τις επενδύσεις των ιδιοκτητών τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να βγουν με αξιώσεις στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη δεν επρόκειτο ποτέ να αποτελούσαν και απειλή για τις μεγάλες. Παράλληλα, ομάδες χρεοκοπούν και διαλύονται αριστερά και δεξιά, με την UEFA και τους υποστηρικτές των ιερών κανόνων του FFP, που υποτίθεται θα έβαζαν τέλος σε κάτι τέτοιο, να σφυρίζουν αδιάφορα.

Η UEFA επομένως είχε δύο ξεκάθαρους εχθρούς να αντιμετωπίσει. Οι δύο ομάδες μάλιστα συνεργάστηκαν για να πετύχουν το κλείσιμο του πρώτου κύκλου του FFP και την χαλάρωση των κανονισμών του για επενδύσεις μετά το 2016. Πλέον όμως φαίνεται πως μόνο ένας εχθρός της έχει μείνει. Από τον σκανδαλώδη τρόπο με τον οποίο παράτησε την έρευνα της για την Παρί, για τις ίδιες παρατυπίες που κατηγορεί τώρα την Σίτι, μετά το καλοκαίρι του ’17 και τις εξωφρενικές χορηγίες από την τουριστική υπηρεσία του Κατάρ, ο Λετέρμ και η ομάδα του έδειξαν πως πλέον η γαλλική ομάδα δεν είναι ανάμεσα στους καταζητούμενους. Ποιος ξέρει ίσως η υπερ-χορηγία της beIN, της οποίας είναι γενικός διευθυντής ο πρόεδρος της Παρί Νασέρ Αλ-Κελαΐφι, για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ στις περισσότερες χώρες της Ασίας να έπαιξε τον ρόλο του. Η Σίτι δυστυχώς δεν άλλαξε στάση και αντιμετωπίζει τώρα τις συνέπειες.

Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

Ο Αλ-Κελαΐφι από νο. 1 εχθρός της UEFA, πλέον είναι μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου. Εκεί θα βρει κάποιος και τον Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρο της Γιουβέντους και ιδιοκτήτη των Jeep και Fiat που όποτε θέλει αυξάνει τις χορηγίες μέσω των εταιρειών του στην ομάδα του, όπως έγινε για την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάτι παρόμοιο έκανε και η Μπάγερν, που ως γνωστό έχει τεράστια επιρροή στην UEFA, και που ανανέωσε 5 χρόνια νωρίτερα (!) την χορηγία της με την Adidas, η οποία έχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών στους Βαυαρούς, όπως και ο άλλος της μέτοχος με… ευμετάβλητες χορηγίες, η Audi. Επίσης, ταμίας της UEFA είναι ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Γκιλ, μέλος του Ερευνητικού Επιμελητηρίου της είναι ο προ δεκαετίας γενικός διευθυντής της Λίβερπουλ Ρικ Πάρι και μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου είναι ο Γιακόμπο Μπέλτραν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Μαδρίτης που για πολλά χρόνια ξελάσπωνε την Ρεάλ. Just saying…

Η σκανδαλώδης εκδίκαση της υπόθεσης της Σίτι

Ωραία όλα αυτά, αλλά όποιος ξέρει τα βασικά των διαδικασιών εκδίκασης γνωρίζει πως την απόφαση για την τιμωρία δεν την πήραν μέλη της UEFA, αλλά μια ανεξάρτητη επιτροπή(το Δικαστικό Επιμελητήριο), η οποία μπορεί να επιλέχθηκε από τους ανθρώπους της UEFA, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει καμία σχέση με την ομοσπονδία. Τα πράγματα όμως ίσως τελικά να μην είναι απολύτως έτσι… Όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει και από το παρακάτω βίντεο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Σίτι, Όμαρ Μπεράντα εκμυστηρεύτηκε στους υπεύθυνους του City Matters λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι ο Σέφεριν προσπαθούσε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, όπου η Σίτι θα αναγνώριζε ότι έκανε ένα τεχνικό σφάλμα και θα την γλίτωνε με πρόστιμο.

Η ομάδα δεν δέχτηκε, γιατί δεν αναγνωρίζει πως αξίζει να δεχτεί την οποιαδήποτε τιμωρία (άλλο ένα τεράστιο δείγμα της σιγουριάς για θετική έκβαση της υπόθεσης) και λόγω του συμβιβασμού που ήδη είχε κάνει με την UEFA πριν 5 χρόνια για το ίδιο ακριβώς θέμα και είδε που κατέληξε. Είναι επίσης άξιο απορίας το πως ο πρόεδρος της UEFA (που να θυμίσουμε πως βρισκόταν στα επίσημα του Έτιχαντ στο ματς των ομίλων με την Σαχτάρ και όλοι έλεγαν τότε ότι ήταν μια ένδειξη της θετικής κατάληξης της έρευνας) μπορεί να διαπραγματευτεί εκ μέρους μιας ανεξάρτητης από αυτόν επιτροπής;

Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

Επίσης, αναφέρεται πως το Ερευνητικό Επιμελητήριο (η επιτροπή της UEFA στην οποία είναι υπεύθυνος ο Λετέρμ και από την οποία πέρασε πρώτα η υπόθεση πριν πάει στο ΔΕ) δεν εξέτασε ποτέ το 200-σέλιδο ντοσιέ αποδεικτικών στοιχείων της ομάδας. Μέχρι και τα Χριστούγεννα το ΔΕ ακόμα δεν είχε καλέσει σε ακρόαση την Σίτι(η εκδίκασή του ξεκίνησε τον Μάιο) και παρ’ότι αυτό νομίζω πως τελικά συνέβη στα τέλη Γενάρη, πέντε λεπτά αργότερα ουσιαστικά ανακοίνωσαν την απόφασή τους! Αυτό δεν σας βρωμάει; Και κάτι τελευταίο, η έναρξη της έρευνας του ΕΕ ξεκίνησε τον Μάρτιο του ’19 και του ΔΕ τον Μάιο (σκόπιμα δύο μέρες προτού συμπληρωθούν τα 5 χρόνια από τον συμβιβασμό που έκανε η Σίτι με την UEFA). Πώς ακριβώς επομένως μπορεί η UEFA να τιμωρήσει για παρατυπίες στα έτη 2012 και 2013 όταν ξεκάθαρα έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε; Το όριο της πενταετής περιόδου πριν την παραγραφή παραβιάσεων καταγράφεται ξεκάθαρα στο Άρθρο 37 των κανονισμών της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της UEFA, με βάση των οποίων η ίδια η ομοσπονδία στην ανακοίνωση της γνωστοποίησε πως επέβαλλε τις ποινές.

Η ελεεινή στάση της δημοσιογραφίας

Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

Για όλα αυτά ωστόσο πέρα από τις οπαδικές σελίδες της ομάδας μας δεν μιλάει κανείς – ή σχεδόν κανείς τέλος πάντων. Πουθενά δεν θα βρούμε ειδήσεις για την διαφθορά μέσα στην UEFA, τις σκιώδεις μεθόδους, που περιγράψαμε και μέσα από τις οποίες έφτασε σε αυτή την απόφαση. Αντίθετα, θα βρούμε παντού άρθρα για όλους τους παίκτες που θα φύγουν, τον Πεπ που βρίσκεται ήδη στο Τορίνο και δεν το ξέρει, τις έξτρα τιμωρίες, τον υποβιβασμό στην League Two και το κερασάκι στην τούρτα την αφαίρεση του πρωταθλήματος του 2014!

(Παρένθεση για αυτό γιατί ήταν το πιο γελοίο από όλα – το μόνο που έλεγε η συγκεκριμένη “είδηση” είναι ότι η Πρέμιερ Λιγκ έχει την δυνατότητα να αναθέσει σε ανεξάρτητη επιτροπή να εξετάσει και να επιβάλλει ποινές μείωσης βαθμών από προηγούμενα πρωταθλήματα! Δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι υπάρχουν λίγκες που δεν έχουν αυτή την δυνατότητα;! Από αυτό, μέχρι το “ως εκ τούτου θα τους αφαιρέσει το πρωτάθλημα” που κάπου διάβασα και με έπιασαν τα γέλια είναι η μέρα με την νύχτα. Και να μην αθωωθεί η Σίτι και να βγει μια επιτροπή αποτελούμενη από τους Χέντερσον, Ρότζερς, Τζέραρντ και Σουάρεζ είναι δυνατό να αποφασίσουν πως επειδή η Σίτι είχε παρανόμως 15 εκ. £ παραπάνω έσοδα εκείνη την χρονιά πρέπει να της αφαιρεθεί το πρωτάθλημα;;;)

Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

Δεν αναφέρομαι τόσο στα ελληνικά σάιτ. Όσο ειδήμονες είναι οι δημοσιογράφοι μας στα θέματα του εσωτερικού, τόσο άγνοια έχουν για του εξωτερικού. Ένα copy-paste κάνουν στις ειδήσεις που διαβάζουν, αλλά αντί να επιλέγουν ειδήσεις με βάση την άποψή τους για την πραγματικότητα (το αν πιστεύουν ότι ισχύουν δηλαδή), επιλέγουν με βάση τα κλικς. Το ίδιο και για τις ημι-ερασιτεχνικές  αθλητικές μας σελίδες, τις οποίες συμβουλεύω να αρχίσουν να διαβάζουν λίγο τα σχόλια κάτω από τα άρθρα τους για να συνειδητοποιήσουν ότι το fan service (ή μάλλον το sheep service) έχει και τα αρνητικά του. Τέλος πάντων, αυτές ξέρουν καλύτερα από εμένα.

Αναφέρομαι κυρίως στα αγγλικά σάιτ, τα οποία έχουν πέσει με τα μούτρα στην λάσπη των προαναφερθέντων ειδήσεων τις τελευταίες ημέρες και αδιαφορούν να κάνουν κάποια πραγματική δημοσιογραφία και να δουν το νόμισμα και από τις δύο μεριές. Σε αυτό φέρει και η ομάδα ευθύνη, γιατί όπως σημείωσε και στην ανακοίνωσή του το 1894 Group, το να σε χτυπάνε και να γυρνάς και το άλλο μάγουλο, δεν ωφελεί πουθενά! Δεν λέμε εδώ πέρα πως η Σίτι είναι άγια! Είπαμε και πριν αυτό που μας αηδιάζει δεν θα γίνουμε. Λέμε όμως πως στην χειρότερη κοιτάξαμε να παραβιάσουμε έναν κανονισμό, ο οποίος ωφελεί μονάχα στο να στοχοποιεί ομάδες με το δικό μας μοντέλο και ζητάμε από εκεί και πέρα να κριθούμε μόνο μέσω δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης. Το να τιμωρηθούμε με διετή αποκλεισμό και ένα πρόστιμο που είναι 400 φορές μεγαλύτερο από αυτό που επέβαλλε η UEFA στην βουλγαρική ομοσπονδία για τα ρατσιστικά συνθήματα είναι απλά άδικο.-

Η στρατηγική της Σίτι από εδώ και πέρα

Η Μάντσεστερ Σίτι πηγαίνει πλέον στο CAS εκπροσωπούμενη από μια “dream team” αθλητικών δικηγόρων και με μεγάλη σιγουριά για την πλήρη αναίρεση της τιμωρίας. Όπως αναφέρει και ο Κόλιν Σάβατζ στο παραπάνω βίντεο, ο στόχος της θα είναι να αποδείξει την κακοδιαχείριση της υπόθεσης από την UEFA. Ένα εύκολο – κατά την γνώμη μου – επιχείρημα, είναι η παραγραφή των δύο πρώτων χρόνων για τους οποίους τιμωρείται η Σίτι, για τους λόγους που εξήγησα παραπάνω. Επίσης τον Απρίλιο του 2017, η UEFA ανακοίνωσε πως η περίοδος “μνημονίου” της ομάδας, μετά τον συμβιβασμό που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές το 2014, έληξε και πως η Σίτι είχε πλέον συμμορφωθεί πλήρως. Πιθανότατα και αυτό αποτελεί νομικό πλεονέκτημα για τους πολίτες, αφού η ίδια ομοσπονδία αναγνώρισε παλιότερα πως η ομάδα δεν παραβίασε απολύτως κανέναν κανόνα για την ίδια περίοδο που τώρα την τιμωρεί. Θα αναφερθεί επίσης στις διαρροές κατά την έρευνα της ομοσπονδίας, τις οποίες ήδη το CAS έχει χαρακτηρίσει ως “ανησυχητικές” κατά την προηγούμενη έφεση.

Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

Πολλοί αναφέρουν επίσης, πως η Σίτι θα δώσει μεγάλη έμφαση και θα αμφισβητήσει χορηγίες ιδιοκτητών άλλων μεγάλων ομάδων, τις οποίες η UEFA έχει σκανδαλωδώς αποτύχει να ερευνήσει. Σίγουρα, η ομάδα οφείλει να αποδείξει πως και η ίδια δεν παραβίασε ποτέ της τους κανονισμούς του FFP, κάτι το οποίο επίσης υποστηρίζει σε έντονο βαθμό και οι παλιότεροι έλεγχοι της UEFA που δεν είχαν βρει καμία παραβίαση θα είναι ένα καλό βοήθημα. Τόση ώρα σας μεταφέρω πράγματα τα οποία έχω διαβάσει τις τελευταίες ημέρες από ειδικούς του θέματος και όλοι πραγματικά απορούν με το πως είναι δυνατό η Σίτι να χάσει αυτή την υπόθεση. Το δικαιολογητικό της απόφασης της UEFA θα αργήσει αρκετούς μήνες για να μάθουμε που ακριβώς βασίζεται. Η περίπτωση πάντως να γνωρίζει και η ίδια την μοίρα της και απλά να επέβαλλε την πιο βαριά τιμωρία που θα μπορούσε να επιβάλλει για… σκηνοθετικούς λόγους, δεν είναι κάτι που για την ώρα μπορούμε να απορρίψουμε.

Ως προς την χρονική περίοδο που θα διαρκέσει η πρώτη έφεση, σίγουρα η UEFA θα κοιτάξει να λειτουργήσει με ρυθμό fast-track για να αποφύγει τους μεγάλους μπελάδες στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Η Σίτι από την άλλη θα κοιτάξει να έχει όσο χρόνο της χρειάζεται για να αποδείξει την αθωότητα  της και σε περίπτωση που χρειαστεί να ξεπεράσει χρονικά τον Μάιο, θα πρέπει να κοιτάξει για μια προστατευτική άδεια για να συμμετάσχει και του χρόνου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ως προς το τι θα ακολουθήσει μετά από αυτή την έφεση; Το CAS δεν είναι ακριβώς ένα δικαστήριο όπως εξηγεί και ο Σάβατζ, οπότε πολλά μπορούν να γίνουν. Εάν η Σίτι δεν ικανοποιηθεί με την απόφαση θα πάει την υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια και το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, αλλά πλέον οι πιθανότητες δεν θα είναι με το μέρος της. Σε περίπτωση αθώωσης, αρκετά πιθανό να κάνει και νέα έφεση στο CAS που θα αφορά την νομιμότητα του FFP και θα έχει μεγάλες πιθανότητες σε αυτή την περίπτωση να το “καταστρέψει”.

Η αντίδραση των παικτών και του Πεπ

Το καρτέλ της UEFA, η σκιώδης εκδίκαση και ο λόγος που κανένας δεν μιλά για αυτό

Πολύ ασχοληθήκαμε με νομικά και δημοσιογραφικά θέματα, οπότε ας κοιτάξουμε και λίγο την ομάδα μας που από ξεκινάει και πάλι τις υποχρεώσεις της. Οι ενέργειες της διοίκησης για να καθησυχάσει τους παίκτες ήταν ολόσωστη, στον βαθμό που οι ίδιοι φαίνεται πως πλέον έχουν πεισμώσει και δεν έχουν στο μυαλό τους την τιμωρία (αυτό δηλαδή που η UEFA επιδίωκε με το να βγάλει την ανακοίνωση μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει το Τσάμπιονς Λιγκ). Οι δηλώσεις του Πεπ ήταν μάλλον καλύτερες και απ’ότι μπορούσαμε να περιμένουμε και προσωπικά μου θύμισαν άλλες εποχές που προπονητής ήταν ο Μάλκομ Άλισον και όταν τα έβαζες με κάποιον από την ομάδα, τα έβαζες με όλους. Νομίζω πως η ομάδα έχει διαχειριστεί επομένως πολύ σωστά το θέμα στο εσωτερικό της, παρά την δημόσια κατακραυγή, αλλά σίγουρα πρέπει να αρχίσουν να έρχονται και πάλι τα αποτελέσματα για να νιώσουμε και να νιώσουν πως μπορούμε πραγματικά να βγούμε μπροστά, εμείς κόντρα σε όλους! Άντε και με την νίκη!

Θάνος Ζ.

Αρχισυντάκτης του Manchester City-Greek Vision και μέλος της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Manchester City – “Hellenic Citizens”

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-8013475/The-game-framed-UEFA-Europes-privileged-elite-BENT.html

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1228660603999193&id=143066969225234