Group D: Σημειώσατε …Over 2,5

group-d-uefa-champions-league

Λίβερπουλ

Επιτέλους ξόρκισε την κατάρα του πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια κι έφερε ξανά τον τίτλο στο Μέρσεϊσαϊντ. Η Λίβερπουλ είχε “καθαρίσει” από νωρίς το πρωτάθλημα και έτσι θα μπορούσε “να χτυπήσει” και το Champions League την άνοιξη υπερασπιζόμενη το στέμμα της, όμως, η Ατλέτικο Μαδρίτης της έκοψε την φόρα αποκλείοντας την μέσα στο Άνφιλντ στην φάση των 16. Ο τίτλος μετά την επανέναρξη των πρωταθλημάτων ήρθε να “γλυκάνει” τους οπαδούς της καθώς η αναμονή ήταν μεγάλη. Το καλοκαίρι κινήθηκε πολύ συντηρητικά στις μεταγραφές αποκτώντας μόνο τον Κώστα Τσιμίκα από τον Ολυμπιακό. Φόρτσαρε όμως τον Σεπτέμβριο φέρνοντας τον Τιάγκο Αλκάνταρα (Μπάγερν) και τον Ντιόγκο Ζότα (Γουλβς) στο “Μεγάλο Λιμάνι”. Η σεζόν πάντως έχει ξεκινήσει με σημαντικά προβλήματα με τον τραυματισμό του Άλισον (όπως ακριβώς και πέρυσι) και την αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του αντικαταστάτη Αντριάν ενώ τα αμυντικά κενά που προϋπήρχαν ενδέχεται να γίνουν τεράστια μετά και τον σοβαρό τραυματισμό του Φαν Ντάικ που μάλλον χάνει όλη την χρονιά! Ο Γιούργκεν Κλοπ καλείται πλέον να βρει λύσεις καθώς ξέρει ότι δεν μπορεί να τον ξελασπώνει συνέχεια η εκρηκτική επιθετική τριάδα (Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ). Έστω κι έτσι πάντως, πολύ δύσκολα θα κινδυνέψει να χάσει την πρώτη θέση σε αυτόν τον όμιλο. 

Άγιαξ

Τέλος εποχής για μια σπουδαία φουρνιά παικτών στον “Αίαντα”. Βέβαια, όταν λέμε τέλος εποχής, μην φανταστείτε ότι τους απολαύσαμε μαζί για πολλά χρόνια, οι περισσότεροι από τους πρώην αστέρες του Άγιαξ είναι ακόμα νεανίες έχοντας 10-15 χρόνια καριέρας μπροστά τους! Μετά τις αποχωρήσεις των Ντε Λιχτ και Ντε Γιονγκ και την γνωστή, ήδη από πριν την καραντίνα, μετακίνηση του Ζιγιές στην Τσέλσι, επιβεβαιώθηκε η μεταγραφή και του τελευταίου “σωματοφύλακα”, Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ, που συνεχίζει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ! Αρχές Οκτωβρίου, ο Άγιαξ “μοσχοπούλησε” και τον βασικό δεξιό μπακ Σερτζίνιο Ντεστ στην Μπαρτσελόνα. Βέβαια, ο ολλανδικός σύλλογος λειτουργεί σαν selling club εδώ και πάρα πολλά χρόνια, φτιάχνοντας αστέρες που τους χαίρεται η υπόλοιπη Ευρώπη, με το αζημίωτο βεβαιως. Φέτος, η τακτική του αυτή όμως, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο και στα αποτελέσματα, διότι μπορεί στην Ολλανδία να μην είναι τόσο υψηλό το επίπεδο ανταγωνισμού, όμως, στο Champions League, το υπάρχον ρόστερ δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει Λίβερπουλ και Αταλάντα. Η 3η θέση φαντάζει πιο εφικτός στόχος στον όμιλο.

Αταλάντα

Η ομάδα του Μπέργκαμο ήταν μία από τις πολύ όμορφες ιστορίες της περσινής χρονιάς. Η πρόοδος των “νερατζούρι” τα τελευταία χρόνια συμβαίνει με εξωπραγματικους ρυθμούς. Μόνο πέρυσι η Αταλάντα κατάφερε να έχει αήττητο σερί 19 αγώνων, την τρίτη καλύτερη επίθεση όλων των εποχών στην Ιταλία με 98 γκολ, την 3η θέση στο πρωτάθλημα και να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Παρί. Ο ιδιοκτήτης Αντόνιο Περκάσι και ο κόουτς Τζιανπιέρο Γκασπερίνι έχουν χτίσει ένα οικοδόμημα με γερά θεμέλια και η “Dea” (θεά στα ιταλικά) ήρθε για να μείνει τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στα πολύ καλά νέα συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πέρα από τον Τιμοθί Καστάνιε που αποχώρησε για την Λέστερ, δεν έχασε κανένα άλλο από τα βασικά στελέχη της περσινής επιτυχίας. Αντιθέτως, ενισχύθηκε ιδίως στην επιθετική της γραμμή, που κατάφερε να αποκτήσει τους πολλά υποσχόμενους Αλεξέι Μίραντσουκ (Λοκομοτίβ Μόσχας) και Σαμ Λάμερς (Αϊντχόφεν). Επίσης, κράτησε τον εξαιρετικό Μάριο Πάσαλιτς πληρώνοντας την ρήτρα του στην Τσέλσι, ενώ το κενό του Καστάνιε θα καλύψει ο δανεικός από την Βαλένθια, Κριστιάνο Πιτσίνι. Φέτος, μάλιστα, θα δώσει τους ευρωπαϊκούς αγώνες της στην φυσική της έδρα στο Μπέργκαμο, η οποία πήρε το “πράσινο φως” από την UEFA. Οι μπεργκαμάσκι όχι απλώς δηλώνουν υποψηφιότητα για εκ νέου πρόκριση στα νοκ αούτ αλλά είναι και το φαβορί για την δεύτερη θέση!

Μίντιλαντ

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζει η πρωταθλητρια Δανίας Μίντιλαντ, που θα κάνει την παρθενική της συμμετοχή σε τελική φάση Champions League! Οι “Λύκοι” κατέκτησαν πέρυσι το τρίτο πρωτάθλημα της 21ετούς ιστορίας τους με χαρακτηριστική άνεση, κάνοντας πλάκα στην παραδοσιακή δύναμη της χώρας, Κοπεγχάγη όλη την χρονιά! Οι Δανοί μετράνε μόλις μια συμμετοχή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, αυτή του 2015-16 στο Europa League, οπότε καταλαβαίνετε για πόσο άπειρη ομάδα μιλάμε. Πέρυσι έπαιξε καλή μπάλα στην Δανία, όμως η Ευρώπη είναι μια διαφορετική ιστορία, που θα προσπαθήσει να διασκεδάσει όσο περισσότερο μπορεί. To καλοκαίρι αποχώρησε από την Μίντιλαντ ένας εκ των αρχηγών, ο Τιμ Σπαρβ, που συνεχίζει την καριέρα του στην Ελλάδα και την ΑΕΛ! Η καλύτερη μεταγραφή της ήταν ο Πιόνε Σίστο από την Θέλτα, ένας αρκετά τίμιος εξτρέμ. Το ρόστερ της ομάδας είναι εξαιρετικό για τα δεδομένα της Δανίας, όμως, θα φανεί πόσο ανταγωνιστικό μπορεί να είναι και στην Ευρώπη. Στα προκριματικά πάντως έκανε μια φανταστική πορεία αποκλείοντας Λουντογκόρετς, Γιουνγκ Μπόις και μια ομάδα που πέρυσι είχε τραβήξει τα βλέμματα με την παρουσία της στους ομίλους, την Σλάβια Πράγας. Στα χαρτιά η Μίντιλαντ φαντάζει ως η πιο αδύναμη του ομίλου, όμως σύμμαχος της θα είναι η παντελής έλλειψη άγχους. 

Πρόβλεψη Rabona

Η χαρά του στοιχηματικού over θα είναι ο συγκεκριμένος όμιλος καθώς όλες οι ομάδες του στηρίζονται στην επίθεση. Είναι δεδομένο ότι ο σοκαριστικός τραυματισμός του Φαν Ντάικ θα επηρεάσει την Λίβερπουλ, όμως, όχι σε βαθμό που να χάσει την πρώτη θέση. Άλλωστε, ο αντίπαλος από την Ιταλία λέγεται Αταλάντα όχι Νάπολι. Οι μπεργκαμασκι έχουν το προβάδισμα απέναντι στον αποδυναμωμένο Άγιαξ που θα πρέπει να “έχει τα μάτια περισσότερο στην πλάτη του” για να μην την πατήσει από την πρωτάρα Μίντιλαντ.