Καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Λάρισας

καλυτερος ξενος λαρισα

Η πιο επιτυχημένη επαρχιακή ομάδα της Ελλάδας με 1 Πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα στο ενεργητικό της, δεν γινόταν να μην έχει να επιδείξει σπουδαίους ξένους που φόρεσαν την φανέλα της. Η ΑΕΛ μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχει γεμίσει με ξένους ποδοσφαιριστές σε όλες τις γραμμές όμως οι κορυφαίοι της προέρχονται από άλλες εποχές, όταν οι αλλοδαποί ήταν ελάχιστοι στο ρόστερ γι’ αυτό κι έπρεπε να κάνουν την διαφορά. Η τελική μας λίστα έχει πολλή Πολωνία, αρκετή Βραζιλία κι ολίγον από Ρουμανία και Τουρκία!

Καζιμίρ Κμίετσικ

Ο Καζιμίρ Κμίετσικ ήρθε το 1982 στον Θεσσαλικό κάμπο και μαζί του άνοιξε η “παράδοση” της ομάδας της ΑΕΛ με τους Πολωνούς ποδοσφαιριστές. Ο Πολωνός επιθετικός, ο οποίος είχε χτίσει το όνομά του στη Βίσλα Κρακοβίας με την οποία σκόραρε 153 γκολ σε 6 χρόνια, ήρθε στην Λάρισα από το Βέλγιο και τη Σαρλερουά, και εντυπωσίασε με την παρουσία του, αποτελώντας φυσικά μέρος της καλύτερης δεκαετίας της ιστορίας των “Βυσσινί”. Στα τρία του χρόνια στην ομάδα, ο Πολωνός στράικερ πέτυχε 20 γκολ σε 64 εμφανίσεις, ενώ σκόραρε στον τελικό του Κυπέλλου του 1985 στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον ΠΑΟΚ, βοηθώντας έτσι τον σύλλογο να κατακτήσει το πρώτο του τρόπαιο. Το 1985 ο Πολωνός έφυγε για τη Γερμανία, όπου μετά από δύο γεμάτες θητείες σε Κίκερς Στουτγάρδης και Όφενμπέργκερ κρέμασε τα παπούτσια του το 1989.

Κριστόφ Άνταμτσικ

Δύο χρόνια μετά τον ερχομό Κμίετσικ, το καλοκαίρι του 1984, η ΑΕΛ έφερνε άλλον έναν Πολωνό – μεσοεπιθετικό αυτή τη φορά – στο Αλκαζάρ. Ο Κρίστοφ Άνταμτσικ έδεσε αμέσως με τον συμπατριώτη του και στην μία χρονιά που συνυπήρξαν ήταν καταλυτικοί στην πορεία των Βυσσινί προς το Κύπελλο Ελλάδος. Ο Άνταμτσικ έμεινε συνολικά τρία χρόνια στην Ελλάδα και τη Λάρισα, με την παρουσία του ως μέλος της ΑΕΛ να περιλαμβάνει εκτός από τον τίτλο του Κυπέλλου και 70 παρουσίες με τη φανέλα των Θεσσαλών, ενώ ο Πολωνός σκόραρε 14 τέρματα. Ένας από τους αγαπημένους της κερκίδας, ο Άνταμτσικ δεν έχασε την ευκαιρία να βρεθεί το 2007, μαζί με τον Κμίετσικ και τον τρίτο Πολωνό της ομάδας του 1985, Αντρέι Στρειλάου, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου ως καλεσμένος της ομάδας παρακολούθησε από κοντά την δεύτερη κατάκτηση Κυπέλλου στην ιστορία των Βυσσινί.

Πάολο ντα Σίλβα

Τα 90s δεν ήταν πολύ ευχάριστα για την ΑΕΛ. Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στα τέλη των 80s με την κατάκτηση του πρωταθλήματος δεν ευοδώθηκαν και η Λάρισα άρχισε να κατρακυλάει στη βαθμολογία με αποκορύφωμα τον υποβιβασμό της το 1996. Εκείνα τα χρόνια ήταν λίγοι οι παίκτες- οάσεις στο ρόστερ των βυσσινί, ένας από αυτούς ήταν ο Πάολο ντα Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος ήρθε στο θεσσαλικό κάμπο το καλοκαίρι του 1990 από την Παλμέιρας και ρίζωσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τα καλά. Ο Ντα Σίλβα αγωνιζόταν σαν 8ρι, βοηθούσε καθοριστικά στο χτίσιμο του παιχνιδιού και είχε ένα “φαρμακερό” μακρινό σουτ. Στη μνήμη των φιλάθλων έχουν μείνει σίγουρα τρία πράγματα: οι εκπληκτικές εκτελέσεις φάουλ με εξωτερικό φάλτσο που συνήθως κατέληγαν στα δίχτυα, ο τρελός χορός “σάμπα” κάθε φορά που σκόραρε και το χούι που είχε να μην κοιτάει την κάμερα στην φωτογράφηση της ενδεκάδας πριν τα ματς! Ο Βραζιλιάνος φόρεσε για 5 χρόνια το “αλογάκι” στο στήθος σημειώνοντας 164 συμμετοχές και 34 γκολ. Μετά τη Λάρισα αγωνίστηκε και σε Ιωνικό, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανσερραϊκό προτού αποσυρθεί.

Στέφαν Στόικα

O Στόικα είναι ο ξένος με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της ΑΕΛ, 140 τον αριθμό! Ο Ρουμάνος επιθετικός ήρθε στην Λάρισα από την Κραϊόβα το 1991 και έμεινε στη χώρα μας μέχρι το τέλος της δεκαετίας καθώς μετά την Λάρισα μετακόμισε στη Βέροια! Ο Στόικα ήταν ένας ικανότατος επιθετικός με πολλές αρετές. Ξεχώριζε για τα τρομερά του τελειώματα, τις ντρίπλες του αλλά και το πως ήξερε να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση την κατάλληλη στιγμή. Μαζί με το Λευτέρη Μήλο, ήταν οι ατραξιόν της ΑΕΛ των 90s. Την πρώτη σεζόν στον θεσσαλικό κάμπο ξεκίνησε εντυπωσιακά σκοράροντας 10 γκολ όμως στη συνέχεια τα νούμερα του έπεσαν. Στο τέλος του 1994 δόθηκε δανεικός στην Κραϊόβα αλλά επέστρεψε για ακόμα μια σεζόν πριν παίξει για 3 χρόνια στη Βέροια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013 ως προπονητής πια για να αναλάβει τις τύχες της Βέροιας χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Σίλβα Κλέιτον

Στην Ελλάδα τον έφερε ο Μεσσηνιακός, τράβηξε τα βλέμματα όταν έπαιξε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς όμως στην ΑΕΛ ήταν που “έφτιαξε” την καριέρα του! Ο Σίλβα Κλέιτον συνέδεσε το όνομα του με τις τεράστιες επιτυχίες της ΑΕΛ τη διετία 2006-08, δηλαδή την κατάκτηση του Κυπέλλου του 2007 και την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ λίγους μήνες αργότερα. Ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς ο Βραζιλιάνος ήταν καθοριστικός με ιδιαίτερη συμπάθεια στους Άγγλους καθώς κάρφωσε δύο φορές την Μπλάκμπερν ( αδιαμφισβήτητα ο MVP της πρόκρισης) και μία φορά την Έβερτον! Ο Κλέιτον ήταν σημείο αναφοράς για την Λάρισα, ένα “παλαιάς κοπής” δεκάρι πίσω από τον επιθετικό. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του στο θεσσαλικό κάμπο εξαργυρώθηκαν με μια σπουδαία μεταγραφή στον Παναθηναϊκό με τον οποίο στέφθηκε νταμπλούχος Ελλάδας το 2010 ενώ είχε και την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Champions League! Περιπλανήθηκε για λίγο σε Τουρκία και Κροατία, ωστόσο, γύρισε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξάνθης ενώ έκλεισε την καριέρα του φορώντας τη φανέλα του Ηρακλή! Έχει παντρευτεί Ελληνίδα ενώ μετά από τόσα χρόνια στη χώρα μας μιλάει την γλώσσα κι έχει λάβει και την υπηκοότητα!

Τουμέρ Μετιν

Δεν είναι πολλοί οι Τούρκοι παίκτες που πέρασαν το Αιγαίο για λογαριασμό ενός ελληνικού συλλόγου, ακόμα λιγότεροι αυτοί οι οποίοι είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην ομάδα τους. Ο Τουμέρ Μετίν είναι ο ποιοτικότερος εξ αυτών. Ο Τούρκος παίκτης ήρθε στην ΑΕΛ το χειμώνα του 2008 έχοντας πίσω του μια μεγάλη καριέρα με Μπεσίκτας και Φενέρμπαχτσε. Άμεσα, ο Μετίν ξεχώρισε λόγω της ποιότητας του και της ηγετικής προσωπικότητας του. Σπεσιαλίστας στα πέναλτι και με ένα εκπληκτικό αριστερό πόδι, ο Μετίν έκανε σε πολλά ματς τη διαφορά για τους “βυσσινί”. Η κερκίδα της ομάδας τον “ερωτεύτηκε” σηκώνοντας μέχρι και πανό στα τούρκικα για να τον ευχαριστήσει αλλά και ο ίδιος δέθηκε με το “αλογάκι”. Χωρίς να έχει παίξει ποτέ στο εξωτερικό και μετά από μόλις 2,5 χρόνια στη Λάρισα, ο Μετίν πήρε κατάκαρδα τον υποβιβασμό της ομάδας και μάλιστα ήθελε να την ακολουθήσει στη Β’ Εθνική! Ωστόσο, τέθηκε εκτός πλάνων από τον προπονητή Κόουλμαν και αποχώρησε για την Κέρκυρα. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την αποχώρηση του ανέφερε συγκινημένος πως θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην ΑΕΛ και πως είχε πειραχτεί πολύ που δεν ξεκίνησε στην πρώτη ενδεκάδα που μπήκε στο νέο γήπεδο! Συνολικά κατέγραψε 24 γκολ και 11 ασίστ σε 80 παιχνίδια με τους βυσσινί.

Ματσέι Ζουράφσκι

Τον Ιανουάριο του 2008, η ομάδα της Λάρισας κατάφερε να κλείσει μία μεταγραφή που όλοι πίστευαν ότι θα ανέβαζε επίπεδο την επιθετική της γραμμή. Με ένα πολύ δυνατό βιογραφικό και δύο άκρως επιτυχημένα περάσματα από Βίσλα Κρακοβίας (101 γκολ σε 153 εμφανίσεις) και Σέλτικ (22 γκολ σε 55 εμφανίσεις), ο Ματσέι Ζουράφσκι ερχόταν στην Ελλάδα ως εν ενεργεία διεθνής και αρχηγός μάλιστα της εθνικής ομάδας στα 32 του χρόνια, για να κάνει τη διαφορά. Σίγουρα τα κατάφερε. Ο “Ζούρα” ήδη από το πρώτο του παιχνίδι άφησε το στίγμα του στην ομάδα, καθώς σκόραρε το νικητήριο γκολ απέναντι στην ΑΕΚ, δίνοντας μία… γεύση της συνέχειας. Άλλος ένας εκ των αγαπημένων Πολωνών των Θεσσαλών, πέρασε 1,5 χρόνο στο σύλλογο και μέτρησε 15 γκολ σε 38 εμφανίσεις, όντας και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας για τη σεζόν 2008-09. Το καλοκαίρι του 2009 μετακινήθηκε στην Ομόνοια, για να επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα στη Βίσλα Κρακοβίας όπου έκλεισε την καριέρα του.

Τα υπόλοιπα ονόματα σημαντικών παικτών που “κόπηκαν” από την τελική επιλογή: Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο, Λευτέρης Μήλος, Φακούντο Πάρα, Μάρκο Φέρστερ, Μαρσέλο Σαρμιέντο, Κριστιάν Μπασιλά, Λοράν Ρομπέρ, Ντέιβιντ Εμπέ, Νολμπέρτο Σολάνο, Ντένις Σέρμπαν, Γιόζεφ Κόζλει, Γιαν Μπλάζεκ, Ογκμούντουρ Κρίστινσον, Γκάμπριελ Τόρζε, Ράντομιρ Μιλοσάβλιεβιτς, Κανόμπιο, Στάθης Αλωνεύτης