EuroLeague – Round 1: Η αποτίμηση

EuroLeague - Round 1: Η αποτίμηση

H 1η αγωνιστική της “νέας εποχής” του Ευρωπαϊκού μπάσκετ τελείωσε και ήρθε η ώρα για μία μικρή αποτίμηση του τι είδαμε το τριήμερο που τελείωσε στα ευρωπαϊκά γήπεδο:

 

#1. Ανέτοιμος, αλλά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου

Ο Ολυμπιακός προφανώς και φάνηκε να λυγίζει απέναντι στην σαφώς πιο πλήρη και πιο έτοιμη Ρεάλ. Ένα-δύο σφυρίγματα σε κομβικά σημεία  του αγώνα ήταν α6ρκετά για να εκνευρίσουν έναν ολυμπιακό που το πάλεψε αρκετά για περίπου τρία δεκάλεπτα. Ο Αγραβάνης έκανε του κεφαλιού του, ο Παπανικολάου – ακόμα – ψάχνεται και ο Γιάνγκ ακόμα δείχνει να κουτσαίνει, ενώ εδώ και καιρό έχει πάρει το ΟΚ από το ιατρικό τιμ, οπότε μάλλον μιλάμε για το μεγάλο ψυχολογικό εμπόδιο που του έχει αφήσει ο τραυματισμός του και ακόμα δεν το χει ξεπεράσει.

Συν τοις άλλοις, δεν μπορείς να αφήνεις εκτός παιχνιδιού (και όχι από άποψη χρόνου συμμετοχής, αλλά από άποψη επαφών με την μπάλα), έναν παίκτη όπως ο Γκριν, που φώναζε ότι ήθελε ο Ολυμπιακός εδώ και πόσο καιρό. Work in progress o Ολυμπιακός, και μιλάμε για ήττα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, όχι από τη Ζαλγκίρις π.χ. στο ΣΕΦ, επομένως δεν χάθηκε και ο κόσμος. Απλώς την άλλη βδομάδα καλό θα ήταν να γίνει το 1-1 απέναντι στην Εφές και όχι το 0-2.

#2. Mην το πεις ούτε του Παππά!

EuroLeague - Round 1: Η αποτίμηση

Με μία τέτοια ήττα φλέρταρε ο σαφώς ανέτοιμος και νευρικός Παναθηναϊκός χθες στο ΟΑΚΑ. Αλλά, η… θεϊκή παρέμβαση της βραδιάς άκουγε στο όνομα “Νίκος Παππάς”. Ο γκαρντ των πράσινων είναι μια αναγνωρισμένη δύναμη επιθετικά και το ένιωσε η Ζαλγκίρις στο πετσί της χθες. Το πήρε πάνω του και χάρισε μια δύσκολη – αλλά απαραίτητη – νίκη στον ΠΑΟ, που ξέρει ότι τέτοιες ήττες στο φετινό φορμάτ στοιχίζουν. Κατά τα άλλα, η ομάδα ακόμα ψάχνει τον νέο ηγέτη της μετά-Διαμαντίδη εποχής. Ίσως να ‘ναι ο Παππάς, ίσως ο Μπουρούσης. Δεν φαίνεται ότι μπορεί να είναι ο Καλάθης. Θα φανεί. Αυτό που σίγουρα φάνηκε ήταν ότι πρώτον, ο Σίγκλετον είναι μια καταπληκτική μεταγραφή, και δεύτερον, ότι η… κουταμάρα του Τζέιμς μόνο καλό δεν κάνει στον Παναθηναϊκό.

#3. H Euroleague δεν είναι τόσο μεγάλη διοργάνωση όσο θέλει να δείχνει

Eίναι απαράδεκτο για μία διοργάνωση του επιπέδου της Ευρωλίγκας να υπάρχουν τόοοοσα πολλά προβλήματα οργάνωσης. Τραγικές διαιτησίες με τους διαιτητές μία να ακολουθούν και μία όχι τους νέους κανονισμούς. Ερασιτεχνισμός στο θέμα της χρονομέτρησης και του πίνακα του σκορ, τόσο στα γήπεδα όσο και στην τηλεοπτική μετάδοση.  Προβλήματα με την μέτρηση του χρόνου και του σκορ, άλλο layout στον τηλεοπτικό πίνακα από παιχνίδι σε παιχνίδι, γενικά λάθη που το ποδοσφαιρικό (γιατί πια έχουμε και μπασκετικό) Champions League και (προφανώς) το ΝΒΑ δεν διανοούνται να κάνουν. Αλλά εντάξει, μπορούμε να κάνουμε ωραία τηλεοπτικά σποτάκια και να προωθήσουμε εξαιρετικά το (προβληματικό) προϊόν μας, άρα είμαστε πρωτοκλασάτη διοργάνωση. Α ναι, έχουμε και νέα παρκέ.

#4. H ΤΣΣΚΑ πάλι είναι το πρώτο φαβορί

EuroLeague - Round 1: Η αποτίμηση

Με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή κούπα έρχεται η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Η ΤΣΣΚΑ δεν δείχνει να έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο την περσινή δυναμική της, ίσως να είναι και ακόμα καλύτερη. Εκτός έδρας νίκη με 84 – 109 απέναντι στην Γαλατάσαραϊ, με του 109 πόντους των Ρώσων να είναι και το ρεκόρ τους επιθετικής παραγωγής στην διοργάνωση! Ο Μίλος Τεόντοσιτς, έρχεται με φόρα από ένα τρομερό καλοκαίρι και συνεχίζει να οργανώνει μαεστρικά (20 π. – 11 α.), ο Ντε Κολό ξεκίνησε και αυτός “on fire” (24 π.) και γενικά μιλάμε για μια ομάδα γεμάτη διακριθέντες, καθώς 6 παίκτες τελείωσαν με ranking πάνω από 15 (Ντε Κολό – 24, Τεόντοσιτς – 20, Τζάκσον – 19, Κουρμπάνοφ – 19,  Φριτζόν – 18, Χάινς – 16) !

#5. Αντρέα εσύ, σουπερστάρ!

EuroLeague - Round 1: Η αποτίμηση

Άλλο ένα παιχνίδι, άλλη μια ευκαιρία για υπόκλιση στο προπονητικό ταλέντο του Αντρέα Τρινκέρι. Ο Ιταλός κόουτς από την περσινή σεζόν έχει βαλθεί να κλείσει στόματα στους πάντες που τον κριτίκαραν για το αποτυχημένο πέρασμά του στην εθνική. Αλλά κάθε πάγκος δεν είναι το ίδιο. Ο Ιταλός είναι ένας καταπληκτικός προπονητής, ο οποίος μάλλον είναι φτιαγμένος για τις day-to-day καταστάσεις ενός πάγκου συλλόγου παρά αυτού μίας εθνικής ομάδας. Ένα βήμα από την τεράστια έκπληξη της αγωνιστικής ήταν χθες η Μπάμπεργκ, της οποία το μεγάλο στοίχημα φέτος είναι να δείξει ότι δεν ήταν τυχαία αυτά που έγιναν την σεζόν που μας πέρασε.

#6.  Remember the name: Λούκα Ντόνσιτς

EuroLeague - Round 1: Η αποτίμηση

Μικρός αλλά θαυματουργός. Μόλις 17 χρονών ο Ντόνσιτς, αλλά ο Πάμπλο Λάσο αποφάσισε να του δώσει την μεγάλη “αναβάθμιση”. Με το ταξίδι του Σέρχι για την Φιλαδέλφια και τους Σίξερς, η Ρεάλ δεν πήρε παίκτη του ίδιου βεληνεκούς με τον Ισπανό, αλλά έδωσε (πολύ) μεγαλύτερο ρόλο στον μικρό Σλοβένο και από τα φιλικά ακόμα έδειξε πως πράττει σωστά. Το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν ήταν άλλη υπόθεση, καθώς στα 17 λεπτά που έμεινε στο παρκέ, εξαιρουμένου του “μουδιασμένου” ξεκινήματός του, ο Ντόνσιτς πέτυχε 11 πόντους, έκανε 14 στο ranking και έδειξε να διαχειρίζεται εξαιρετικά τον χρόνο του πάνω στο παρκέ. Και επειδή μιλάμε για έναν παίκτη που όντας δίμετρος μπορεί να παίξει με την ίδια ευχέρεια και τις 3 θέσεις της περιφέρειας, είναι σίγουρο πως αυτό το όνομα πρέπει να μείνει στο μυαλό όλων για τα επόμενα χρόνια.

#7. Υπάρχει ζωή στον πλανήτη Μπαρνιάνι

EuroLeague - Round 1: Η αποτίμηση

Ο κόσμος λέει πολλά πράγματα. Που έχει παίξει αυτός ο κόσμος; Εγώ έχω παίξει στο NBA, είμαι χρόνια επαγγελματίας“.Τάδε έφη Αντρέα Μπαρνιάνι, ο οποίος ξέσπασε σε δημοσιογράφο για την κριτική που δέχεται εδώ και πολύ καιρό από τα μίντια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το πρώην #1 πικ του ντραφτ βέβαια έδινε δικαιώματα, με τις γκάφες και τις μέτριες εμφανίσεις του στο ΝΒΑ, αλλά η επιστροφή του Ιταλού στην Ευρώπη ήρθε με μία μεγάλη εμφάνιση, ένα πρώτο σημάδι ότι μπορεί να θυμίσει τον παίκτη που ανάγκασε τους Ράπτορς να τον πάρουν στην κορυφή του ντραφτ το 2006. Τεράστιας σημασίας ήταν η νίκη και για την Μπασκόνια, καθώς ήρθε απέναντι στον προπονητή που την οδήγησε στο Final 4 πέρυσι, τον Βέλιμιρ Περάσοβιτς.

#8. Ο λύκος κι αν εγέρασε…

EuroLeague - Round 1: Η αποτίμηση

Τι κι αν πήγε 36 χρονών, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ακόμα μπορεί και καθαρίζει μόνος του παιχνίδια! Ο Ισπανός πλέι μέικερ, όταν η Μπαρτσελόνα έδειχνε να τα βρίσκει σκούρα απέναντι στην Ούνικς Καζάν, πήρε το όπλο του. Επιστροφή από το -14 στο τελευταίο πεντάλεπτο για τους Καταλανούς, με τον Ναβάρο να σκοράρει τους 11 από τους 13, συνολικά, πόντους του σε αυτό το διάστημα. Η Μπαρτσελόνα έτρεξε ένα σερί 19-3 και κατάφερε να περάσει με ένα τεράστιο διπλό από τη Ρωσία και το Καζάν, ενώ ο γερόλυκος Ναβάρο έδειξε ότι το ταλέντο δεν έχει ημερομηνία λήξης!

 

#9. O MVP: Ρίκι Χίκμαν

MVP της αγωνιστικής ψηφίστηκε ο Ρίκι Χίκμαν. O Αμερικάνος πλήγωσε την πρώην ομάδα του,  Μακάμπι Τελ Αβίβ, με μία μεγαλειώδη εμφάνιση. Τελείωσε με 22 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ και με ranking 32, το δεύτερο υψηλότερο για αυτήν την αγωνιστική, πίσω από το 33 του, αντιπάλου του, Άντριου Γκάουντλοκ της Μακάμπι, που όμως έφυγε από το Μιλάνο με σκυμμένο το κεφάλι.

 

#10. H πεντάδα

PG.Σέρχιο Γιουλ: Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της νέας Ρεάλ και το απέδειξε ξανά. Εξαιρετικό ξεκίνημα για τον Ισπανό, με 22 πόντους απέναντι στον Ολυμπιακό. Κερδίζει στο νήμα τον Μίλος Τεόντοσιτς ως ο καλύτερος άσος της αγωνιστικής.

SG. Γουίλ Κλάιμπερν: Το προσωπικό πουλέν στο φετινό fantasy της Ευρωλίγκας. Ο Κλάιμπερν είναι έτοιμος για μεγάλα πράγματα και φάνηκε στο πρώτο του παιχνίδι, καθώς με 19 πόντους οδήγησε τη Νταρουσάφακα στο διπλό απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

SF. Ρίκι Χίκμαν: Προφανώς και ο MVP της αγωνιστικής θα ήταν μέσα στην καλύτερη πεντάδα, τα είπαμε και παραπάνω.

PF. Τζάστιν Ντόελμαν: Ένα 25άρι ranking για τον Ντόελμαν, ο οποίος με 23 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα ήταν αυτός που κράτησε την Μπαρτσελόνα στον αγώνα, μέχρι την ώρα που ήρθε ο Ναβάρο και έκλεψε το παιχνίδι για τους Μπλαουγκράνα.

C. Αντρέα Μπαρνιάνι: Τι ωραία που δεν υπάρχει “Shaqtin’ a Fool” στην Ευρώπη, έτσι Αντρέα; Αναζωογονημένος ο Αντρέα Μπαρνιάνι, πέτυχε 26 πόντους και έγραψε ένα 23άρι στο ranking.