Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο;

Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο;

Η επιλογή του Κριστιάνο Ρονάλντο να πάει στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Νασρ ίσως να ξένισε πολλούς. Πιθανόν να ήταν μια «φθηνή» απάντηση του Πορτογάλου στην κατάκτηση του Μουντιάλ από το Μέσι.

«Εσύ πήρες το Μουντιάλ, εντάξει λοιπόν, τότε κι εγώ θα γίνω ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αθλήματος». Μπορεί να υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας σε αυτή την ερμηνεία αλλά η αλήθεια είναι πως ο CR7 τα είχε κάνει μπάχαλο όσο αφορά την ευρωπαϊκή του προοπτική. Δεν γίνεται να είσαι 38 ετών και να έχεις απαιτήσεις για συμβόλαιο και ρόλο 25ρη! Έστω κι αν είσαι αυτός που είσαι, ακόμα κι αν στο δυσλειτουργικό περιβάλλον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εσύ συνέχισες να σκοράρεις ασταμάτητα. Όπως ακριβώς και για το Μέσι το 2021, η λύση για το Κριστιάνο ήρθε από τον αραβικό Κόλπο. Όχι από το Κατάρ αλλά από τη Σαουδική Αραβία. Ο Ρονάλντο, λοιπόν πούλησε την ποδοσφαιρική (κι όχι μόνο) υπόσταση του για τα λεφτά, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ξέρει, όμως, πού ακριβώς μπλέκει;

Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο;
Ο Κριστιάνο στην παρουσίαση του από την Αλ Νασρ!

Κατ’ αρχάς, γιατί να τον κατηγορήσουμε; Είναι ο πρώτος μήπως που πήγε να κολλήσει τα τελευταία ένσημα του σε εξωτικά μέρη; Ο Κρόιφ, ο Μπέκαμ, ο Ιμπραίμοβιτς, ο Κακά, ο Τζέραρντ, ο Λάμπαρντ, ο Ρούνει, ο Πίρλο ακόμη και ο απόλυτος θρύλος του ποδοσφαίρου, Πελέ είχαν δοκιμάσει την τύχη τους στην Αμερική. Όταν «ξύπνησε» ο κινεζικός γίγαντας δεν ήταν λίγοι οι παίκτες των ευρωπαϊκών γηπέδων που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία: Λαβέτσι, Χουλκ, Όσκαρ, Τέβεζ, Μασεράνο ακόμη και ο Σεντρίκ Μπακαμπού του Ολυμπιακού ή αλλιώς η 4η πιο ακριβή μεταγραφή Αφρικανού ποδοσφαιριστή στην ιστορία! Ο αραβικός Κόλπος δεν μας προέκυψε ξαφνικά, είναι μια παλιά ιστορία. Άλλοτε με τα Ηνωμενα Αραβικά Εμιράτα άλλοτε με το Κατάρ (Γκουαρντιόλα, Ντεσαγί, Ετό, Σισέ) ενώ και η Σαουδική Αραβία δεν είναι χθεσινή σε αυτό το αλισβερίσι προσελκύοντας ποδοσφαιριστές από Ευρώπη, Αφρική και Νότιο Αμερική κοντά μια 15ετία, ανάμεσα τους και 7 Έλληνες διεθνείς (Χαριστέας, Φετφατζίδης, Τζιόλης, Σαμαράς, Γκέντσογλου, Ταχτσίδης, Κυριάκος Παπαδόπουλος)! Το deal πάντοτε το ίδιο: υπέρογκος μισθός με ένα βαρβάτο μπόνους υπογραφής!

Δεν είναι η κλασική περίπτωση μεταγραφής σε εξωτικό μέρος

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μια διαστημική μεταγραφή και ένα συμβόλαιο που σύμφωνα με τις φήμες μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 200 εκατομμύρια €!  Όπως και στο Κατάρ, το sportswashing της Σαουδικής Αραβίας έχει πάρει για τα καλά εμπρός με το αραβικό κράτος να κλείνει τη μία συμφωνία πίσω από την άλλη για λαμπερές διοργανώσεις με διεθνή ενδιαφέρον: γκραν πρι Φόρμουλα 1, κορυφαίοι αγώνες πυγμαχίας, τα Σούπερ Καπ Ισπανίας και Ιταλίας. Μάλιστα, έτσι μπόρεσε να κάνει μια πρώτη γνωριμία με τη χώρα και ο ίδιος ο Κριστιάνο, που σκόραρε το μοναδικό γκολ στον τελικό του ιταλικού Σούπερ Καπ ανάμεσα σε Γιουβέντους και Μίλαν το 2019. Ο Πορτογάλος αποτελεί το τελευταίο «διαμάντι» στο «στέμμα» αθλητικών ατραξιόν που έχουν συγκεντρώσει οι Σαουδάραβες!

Ο Μέσι που ακολουθεί εάν δεν έχει ακολουθήσει… ήδη

Και όπως φαίνεται δεν είναι απίθανο να προστεθεί και ο Λιονέλ Μέσι σε αυτή τη συλλογή. Αυτός, βέβαια, ακόμα «δεν έχει τελειώσει με την Ευρώπη» όπως δήλωσε ο Ρονάλντο στην παρουσίαση του από την Αλ Νασρ μπας και πείσει τον εαυτό του.  Εδώ υπάρχει όμως μια σημαντική πληροφορία για τον Αργεντίνο που ενδεχομένως να σας διαφεύγει. Ο ‘Pulga’ είναι δεσμευμένος με συμβόλαιο πρεσβευτή Τουρισμού με το κράτος της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 2030! Εάν επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του εθνικού οργανισμού τουρισμού της χώρας, ‘Visit Saudi’, θα δείτε τη μούρη του Μέσι σε περίοπτη θέση και τον οργανισμό να σας προσκαλεί στα αγαπημένα τουριστικά μέρη του Αργεντίνου!

Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο;
Φωτογραφία από επίσκεψη του Μέσι στη Σαουδική Αραβία!

Επόμενο είναι όταν ολοκληρωθεί το πέρασμα του στην Παρί Σεν Ζερμέν, οι Σαουδάραβες να του δώσουν γη και ύδωρ για να αγωνιστεί κι αυτός στο πρωτάθλημα τους. Εμπόδιο δεν πρόκειται να μπει από το Κατάρ καθώς με παρέμβαση των ΗΠΑ πριν δύο χρόνια τα προηγουμένως εχθρικά κράτη δείχνουν να τα έχουν βρει μεταξύ τους ή τουλάχιστον να έχουν κάνει ανακωχή. Αν τυχόν μάλιστα ο Λίο προλάβει να τεθεί και αντιμέτωπος με τον Κριστιάνο, ε ποιος τους πιάνει τους Άραβες. Βέβαια, επειδή δεν θέλουν να αφήνουν τίποτα στην τύχη και να παίζουν με τις πιθανότητες ήδη κανονίστηκε φιλικό ανάμεσα στην Παρί Σεν Ζερμέν και επιλέκτους της Αλ-Νασρ και της Αλ-Χιλάλ, δηλαδή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού της χώρας. Φαντάζοσασταν ποτέ τους δύο αιωνίους να κατεβάζουν All-Star ομάδα για να παίξουν με ένα ευρωπαίκό μεγαθήριο; Λόγω της κόντρας των δύο συλλόγων μοιάζει απίθανο, στη Σαουδική Αραβία όμως βλέπουν το ποδόσφαιρο αλλιώς και φυσικά όλοι είναι σε απόλυτη ταύτιση με τις κυβερνητικές επιταγές (ας έκαναν κι αλλιώς αν ήθελαν).    

Το Vision 2030 και πόσο πραγματικά (δεν) αφορά τους δύο σουπερστάρ

Γιατί όμως έπιασε ο πόνος τους Σαουδάραβες να «ανοιχτούν» στον υπόλοιπο κόσμο τώρα; Πολύ απλά, κατάλαβαν την ανάγκη της δημιουργίας μιας πιο ανθεκτικής οικονομίας που βασίζεται και σε άλλες βιομηχανίες εκτός από αυτές που προέρχονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όπως και οι γείτονες τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, έτσι και η Σαουδική Αραβία κατανοεί πλέον πως κάποια στιγμή η μπίζνα με το πετρέλαιο θα τελειώσει ή έστω δεν θα είναι τόσο προσοδοφόρα καθώς η Δύση στρέφεται πλέον προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα πρέπει λοιπόν να αντιπαραβάλλει κάτι άλλο (π.χ. τουρισμό) αλλά για να προσελκύσει πελάτες θα πρέπει να αλλάξει άρδην την εικόνα της που δε συμβαδίζει με τις δυτικές αξίες. Όλο αυτό ακούει στο επίσημο κρατικό σχέδιο ‘Vision 2030’ («Όραμα 2030»), το οποίο ασφαλώς περιλαμβάνει και τη διεκδίκηση του Μουντιάλ 2030 μαζί με την Αίγυπτο αλλά και την αφεντιά μας!

Όσο αφορά τους δύο ποδοσφαιρικούς σούπερσταρ νομίζω ότι η στόχευση τους είναι αρκετά απλοϊκή για τα τελευταία τους ένσημα ως αθλητές: που μπορούμε να πάρουμε τα περισσότερα λεφτά, να έχουμε τα περισσότερα προνόμια που να ανταποκρίνονται στο brand name που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια; Είναι η Αμερική; Η Κίνα; Η Σαουδική Αραβία; Άντε για τη Βόρεια Κορέα να είναι ενημερωμένοι και να έλεγαν ένα όχι, αυτό τους το δίνω. Σκοτίστηκαν ο Λίο και ο Κριστιάνο για το ‘Vision 2030’ και τη φιλοδοξία της Σαουδικής Αραβίας να επαναπροσδιορίσει την θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όπως φόρεσαν τις κελεμπίες, το ίδιο άνετα θα μάθαιναν κινέζικα και θα έτρωγαν με chopsticks ή θα φωτογραφίζονταν μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας κρατώντας ένα burger εάν τα λεφτά προέρχονταν από την Κίνα ή τις ΗΠΑ. Καμία απορία για τη γκάφα του Κριστιάνο λοιπόν στην πρώτη συνέντευξη τύπου σαν παίκτης της Αλ-Νασρ: “”It’s not the end of my career to come to South Africa” ( δεν τελείωσε η καριέρα μου επειδή ήρθα στη Νότιο Αφρική)! Ούτε προκαλεί εντύπωση ότι οι δουλοπρεπείς Άραβες δεν έσπευσαν να τον διορθώσουν!

Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο;
Ο Ρονάλντο πιθανώς να μην πιστεύει ούτε ο ίδιος ότι θα φοράει αυτή τη φανέλα!

Όπως φυσικά καμία σημασία δεν έχει και σε ποιον σύλλογο καταλήγουν. Για τον Κριστιάνο θα ήταν το ίδιο είτε πήγαινε στην Αλ-Νασρ, την αιώνια αντίπαλο Αλ-Χιλάλ (η οποία φημολογείται πως τον είχε πλησιάσει επίσης το προηγούμενο καλοκαίρι), την Αλ-Ιτιχάντ ή την οποιαδήποτε Αλ-κάτι της χώρας. Τον Κριστιάνο τον αγόρασε πρακτικά το κράτος της Σαουδικής Αραβίας και απλά τον «νοίκιασε» στην Αλ-Νασρ. Άλλωστε για τη μεταγραφή, το χεράκι τους έβαλαν και η Visit Saudi (εδώ δεν χωράνε οπαδικά κύριε Μέσι) αλλά και η Saudi Media Company, η εκπρόσωπος πωλήσεων Μέσων ενημέρωσης για τη Σαουδική Ραδιοφωνική Αρχή! Το αραβικό βασίλειο, λοιπόν, θα διαχειριστεί τον Κριστιάνο όπως αυτό κρίνει. Θα έκανε ας πούμε σε κανέναν εντύπωση αν ίσχυε η ψεύτικη -όπως αποδείχθηκε- φήμη ισπανικών ρεπορτάζ για ειδικό όρο στο συμβόλαιο για επιστροφή στην Ευρώπη με τη φανέλα της Νιούκαστλ σε περίπτωση που αυτή τερματίσει στην πρώτη τετράδα της Πρεμιερ Λιγκ και προκριθεί στους ομίλους του Champions League; 

Επιπλέον, θα πρέπει να είναι κάποιος αφελής για να πιστεύει πως οι δεσμεύσεις του Πορτογάλου σταρ περιορίζονται μόνο στο ποδοσφαιρικό/αθλητικό κομμάτι ή ότι αφορούν μόνο τις δραστηριότητες που εμπλέκεται η Αλ-Νασρ. Στην ουσία το αντάλλαγμα που θα δώσει ο Πορτογάλος για να ζει σχεδόν σαν μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, θα είναι η απεριόριστη στήριξη του και η ανάληψη του ρόλου του πρεσβευτή της συνυποψηφιότητας της χώρας για το Μουντιάλ 2030. Η αλήθεια είναι βέβαια, πως δεν θα χρειαστεί να κάνει κάτι παραπάνω από αυτό που έκανε πάντα στην καριέρα του: να σκοράρει ακατάπαυστα και να παρίσταται σε χορηγικές εκδηλώσεις. Η παρουσία του στο τοπικό πρωτάθλημα εάν κυλίσει ομαλά είναι ικανή από μόνη της να ανοίξει μια ολόκληρη αγορά καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές θα επιδιώξουν να βάλουν στην τσέπη τους το «ζεστό χρήμα που παίρνει και ο Ρονάλντο».

Το τίμημα που θα πληρώσουν δεν φαίνεται να τους απασχολεί

Όλο αυτό όμως έρχεται με ένα μεγάλο τίμημα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πρεσβευτής Τουρισμού, Λιονέλ Μέσι, έχουν βάλει με τη θέληση τους το κεφάλι στον τορβά και είναι από τις προεξάρχουσες μορφές του sportswashing που επιχειρεί η Σαουδική Αραβία για να εξωραϊσει την αμαυρωμένη εικόνα της. Ένα κράτος που εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης τα τελευταία 9 χρόνια ενώ σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχει ενορχηστρώσει την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι σε έδαφος τρίτης χώρας (Τουρκία) to 2018! Για να μην μιλήσουμε για το μακρύ κατάλογο παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν συντελεστεί εντός συνόρων ή το γεγονός πως διατηρεί τη θανατική ποινή ως τιμωρία για τους εγκληματίες. 

Τι σημαίνει πρακτικά για τους δύο υπερπαίκτες η συσχέτιση με ένα τέτοιο καθεστώς; Ότι θα έχουν στο κατόπι τους συνεχώς οργανώσεις που ασχολούνται με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απογοητευμένους ακτιβιστές ποδοσφαιρόφιλους που θα τους ψέγουν σε κάθε ευκαιρία για την επιλογή τους να ξεπλύνουν το απολυταρχικό καθεστώς της χώρας και μια συνεχόμενη επικοινωνιακή πίεση, ειδικά ο Κριστιάνο που θα κατοικεί στη Σαουδική Αραβία για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του έτους. 

Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο;

Η ερώτηση-κλειδί, βέβαια εδώ, είναι: «τους νοιάζει»; Η θλιβερή απάντηση είναι μάλλον όχι. Είτε αγνοούν είτε γνωρίζουν τι συμβαίνει στη χώρα αλλά έχουν πουλήσει τη ψυχή τους για τα φράγκα και τελικά ξέρουν ακριβώς που μπλέκουν. Η ανησυχία μου δεν αφορά τόσο τους ίδιους. Εάν έχουν επιλέξει να πλασάρουν τον εαυτό τους σαν προϊόν και να λειτουργούν ματαιόδοξα είναι δικαίωμα τους. Οι πρώτοι ή οι τελευταίοι «φελλοί» είναι που πέρασαν από τον αθλητισμό; Το πρόβλημα όμως είναι ότι μπλέκουν και εμάς, τους ποδοσφαιρόφιλους που τους παρακολουθούμε τόσα χρόνια. Το πρόβλημα είναι οι τεράστιες στρατιές fans που συμπαρασύρουν μαζί τους και τους ακολουθούν πειθήνια σε κάθε βήμα της ζωής τους. Το πρόβλημα είναι τα social media της Αλ Νασρ ήδη μετράνε τα κέρδη, η αντιαισθητική κιτρινομπλε φανέλα της ομάδας που βρίσκεται μέσα σε ταχυδρομικά πακέτα που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, οι τηλεθεατές που ψάχνουν να βρουν ποια τηλεοπτικά δίκτυα έχουν τα δικαιώματα του πρωταθλήματος Σαουδικής Αραβίας, οι τουρίστες που κοιτούν πόσο κάνουν τα αεροπορικά για Ριάντ. Το ξέπλυμα έχει ξεκινήσει, πιθανώς να ενισχυθεί με μια μετακίνηση του Μέσι στο αντίπαλο δέος, Αλ Χιλάλ στο άμεσο μέλλον και να κορυφωθεί με το Μουντιάλ του 2030. 

Δύο ποδοσφαρικοί υπερήρωες χωρίς «μπέρτα» εκτός γρασιδιού!

Οι δύο ποδοσφαιρικοί υπερήρωες της εποχής μας όπως φαίνεται φοράνε μπέρτα μόνο στο γρασίδι. Είναι άξιοι για να κλωτσάνε υπέροχα την μπάλα, να κάνουν εντυπωσιακές διαφημίσεις, άντε και για καμιά «εύκολη» φιλανθρωπία ώστε να δικαιολογούν τα υπέρογκα εισοδήματα τους στην εφορία.

Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο;

Φανταστείτε ένα ηχηρό «ΟΧΙ» του Κριστιάνο να μεταγραφεί στη Σαουδική Αραβία, μια ξεκάθαρη άρνηση του Μέσι να γίνει πιόνι στις επιδιώξεις των πετρελαιάδων. Σκεφτείτε το αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια συνέντευξη του Ρονάλντο που θα έλεγε ότι δεν θα πήγαινε ποτέ στη Σαουδική Αραβία λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα γινόταν πάταγος και θα αποθεωνόταν από όλο τον προοδευτικό κόσμο! Αλλά δυστυχώς «Σόκρατες» και «Ερίκ Καντονά» στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι λίγοι.

Για να το κλείσω, θέλει πραγματικά η Σαουδική Αραβία να αλλάξει; Μακάρι, είμαι ο πρώτος που το εύχεται κι αν όντως συμβεί τότε Ρονάλντο και Μέσι θα έχουν συμβάλλει σε κάτι σπουδαίο. Το πιο πιθανό όμως είναι πως οι Άραβες απλά «θα σπρώξουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί του ποδοσφαίρου», θα ωραιοποιήσουν την εικόνα τους, θα δώσουν κανένα ψευτοπρονόμιο στις γυναίκες κι αυτό είναι όλο. Έχουν αναλογιστεί Ρονάλντο και Μέσι τι θα συμβεί αν «σκάσει στα χέρια τους» μια σοβαρή επικοινωνιακή κρίση από τους Σαουδάραβες «φίλους» τους μέχρι το 2030; Άραγε αυτό το ντουέτο που πάντα παρήγαγε ποδοσφαιρική ποίηση αξίζει να περάσει τα αθλητικά του «γεράματα» με αυτόν τον τρόπο;

Γι’αυτό στο κλείσιμο ρωτάω άλλη μια φορά: «Έχουν καταλάβει πού (μας) μπλέκουν Μέσι και Ρονάλντο»;