«Είμαστε οπαδοί σαν όλους τους άλλους»!

«Είμαστε οπαδοί σαν όλους τους άλλους»!

Στο ματς με την Manchester City, η πλειοψηφία των οπαδών της Watford, αποφάσισε να στηρίξει με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την LGBT κοινότητα (lesbians, gays, bisexuals,trans). Η απίστευτη εικόνα του «μωσαϊκού» στα χρώματα του ουράνιου τόξου, το οποίο δημιούργησε ο σύνδεσμος The 1881 Movement , έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Μάλιστα, η εν λόγω σημαντική πρωτοβουλία για την ισότητα, εγκωμιάστηκε από την Proud Hornets, την ομάδα LGBT φιλάθλων της Watford. Ποίοι είναι όμως και τι θέλουν οι Proud Hornets; Την απάντηση την δίνει παρακάτω ο Peter W., μέλος της ομάδας. Παράλληλα, μιλά στο Rabona.gr για την ομοφοβία στο αγγλικό ποδόσφαιρο, την διαφορετικότητα, τους gay ποδοσφαιριστές, ενώ προσφέρει και τις συμβουλές του στους Έλληνες LGBT οπαδούς μέσα από την πολύτιμη εμπειρία του στα γήπεδα.

-Πότε, πως και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε η ομάδα σας Proud Hornets;

P.W:   «Η ομάδα μας ξεκίνησε μόλις πριν ένα χρόνο με 4 μέλη, τώρα έχουμε 100. Μερικοί από εμάς συναντιόμαστε πριν από τους αγώνες και ταξιδεύουμε μαζί για τα εκτός έδρας ματς. Επίσης φέτος, πήραμε μέρος στο Pride του Λονδίνου για πρώτη φορά σαν ομάδα. Η Watford πάντα ήταν δεκτική, το ποδόσφαιρο γενικότερα όμως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ομοφοβίας. Και αυτό μπορεί να τρομάζει αρκετά LGBT άτομα. Θέλαμε να γίνουμε η φωνή που θα ενθαρρύνει όλο και περισσότερο κόσμο να αισθανθεί ότι μπορεί να παρακολουθεί από κοντά ποδοσφαιρικούς αγώνες. Και να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, οπαδοί σαν όλους τους άλλους».

-Πως σας καλωσόρισε η Watford;

P.W: «Ήταν απίστευτα υποστηρικτική. Από την πρώτη μέρα τοποθέτησαν στο γήπεδο πανό της ομάδας μας. Συχνά μας δίνουν δημοσιότητα στο matrix, στα προγράμματα των αγώνων και στα social media».

 Proud Hornets αποτελείται μόνο από LGBT άτομα ή και από αλληλέγγυους προς την LGBT κοινότητα;

P.W:  «Η ομάδα μας είναι ανοιχτή σε όλους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Έχουμε μεγάλη ποικιλία μελών και αυτό είναι που κάνει την ομάδα μας τόσο επιτυχημένη. Είμαστε υποστηρικτές της Watford αλλά και της ισότητας».

 -Υπάρχουν LGBT ποδοσφαιριστές στην ομάδα σας;

P.W: «Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην Αγγλία, που να έχουν μιλήσει «ανοικτά» για τον διαφορετικό σεξουαλικό τους προσανατολισμό και αυτό δείχνει πόσο μακριά είμαστε για να εξαλείψουμε την ομοφοβία. Αλλά έχουμε αρκετά μέλη που παίζουν ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά».

 -Ποιοι είναι οι στόχοι σας στο ποδόσφαιρο ως LGBT ομάδα;

P.W: «Ο κύριος στόχος μας είναι να εξαλείψουμε την ομοφοβία από το ποδόσφαιρο. Μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολο στα LGBT άτομα το να έρχονται στο γήπεδο και να νιώθουν ευπρόσδεκτα. Παράλληλα, θέλουμε να δείξουμε στους υπόλοιπους οπαδούς ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την Watford όπως και αυτοί».

-Πως είναι εμπειρία του να είσαι LGBT οπαδός σ’ ένα χώρο όπως το ποδόσφαιρο, ο οποίος είναι αρκετά ομοφοβικός;

P.W: «Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας παίκτης από τους 92 συλλόγους της Αγγλίας, που να έχει αποκαλύψει δημόσια ότι είναι gay, αποδεικνύει απλά τον φόβο που μπορεί να νιώθει ένας gay ποδοσφαιριστής. Αυτό το πρόβλημα, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Πολλά μέλη της LGBT κοινότητας αποφεύγουν να πηγαίνουν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες υπό τον φόβο της βίας ή της κακοποίησης γενικότερα». 

-Έχετε γίνετε μάρτυρες ομοφοβικών περιστατικών στα γήπεδα; Κι αν ναι, πως αντιδράσατε;

P.W: «Εγώ προσωπικά, δεν έχω βρεθεί σε κάποιο, ωστόσο μόλις πριν μια εβδομάδα υπήρξαν ομοφοβικά συνθήματα σε ματς της Premiership. Είναι δύσκολο να καταγγείλεις ένα περιστατικό χωρίς να φανείς. Πάντως, η Watford διαθέτει αριθμό στον οποίο μπορείς να απευθυνθείς για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα».

-Ποιες είναι οι αντιδράσεις των άλλων οπαδών όταν σας βλέπουν με τις σημαίες του ουράνιου τόξου;

P.W: «Το πρόσφατο coreo στα χρώματα του ουράνιου τόξου ήρθε με πρωτοβουλία του μεγαλύτερου γκρουπ οπαδών της Watford, The 1881 Movement. Ήταν δεκτικοί και υποστηρικτικοί προς εμάς, και δεν θα ήταν δυνατό να γίνει αυτό δίχως εκείνους. Πηγαίνουμε για να είμαστε στην δίπλα στην ομάδα μας, όμως είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι βρισκόμαστε εκεί. Δεχόμαστε κάποια αρνητικά σχόλια στο διαδίκτυο, αλλά η πλειονότητα των φιλάθλων μας στηρίζει.».

«Είμαστε οπαδοί σαν όλους τους άλλους»!

 -Πόσο αποδέχεται την διαφορετικότητα το αγγλικό ποδόσφαιρο;

P.W: «Το αγγλικό ποδόσφαιρο προσπαθεί να «αγκαλιάσει» κάθε διαφορετικότητα, βέβαια έχουμε ακόμα δρόμο. Φέτος είχαμε την τύχη να συναντηθούμε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου,Greg  Clarke, και να μας μιλήσει για την καμπάνια «Ποδόσφαιρο για όλους». Είναι σπουδαίο να γνωρίζουμε ότι «πιέζουν» υπέρ της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. 20 χρόνια πριν ο αγώνας εστιαζόταν στον αντιρατσισμό. Η πρόοδος ήταν μεγάλη. Όμως ακόμα υπάρχουν προβλήματα, όπως είδαμε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην αναμέτρηση με την Arsenal. (σ.σ οπαδός της Totenham πέταξε μπανανόφλουδα εναντίον του επιθετικού της Arsenal, Aubameyang). Η πάλη ενάντια στην ομοφοβία βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με εκείνη κατά του ρατσισμού, τα πράγματα αλλάζουν αλλά με αργούς ρυθμούς».

 -Πιστεύετε ότι ο σεξισμός και η ομοφοβία μπορούν να εκλείψουν από το ποδόσφαιρο;

P.W: «Ναι, αλλά και εδώ έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε».

-Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί κάποια βήματα προόδου υπέρ των δικαιωμάτων της LGBT κοινότητας, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Παρολ’αυτά, τα LGBT άτομα φοβούνται να αποκαλύψουν τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου τους στο γήπεδο εξαιτίας ομοφοβικών σχολίων από τους οπαδούς.  Πολλοί μάλιστα φοβούνται να παρακολουθήσουν από κοντά κάποιο ματς. Τι θα θέλατε να τους πείτε μέσα από την πολύτιμη σας εμπειρία;

 P.W: «Η συμβουλή μου είναι ακόμη κι έτσι να πηγαίνετε στα παιχνίδια και να απολαμβάνετε το ποδόσφαιρο. Προσπαθήστε να βρείτε ανοιχτόμυαλους ανθρώπους είτε στο διαδίκτυο, είτε προσωπικά. Θα βρείτε πολύ κόσμο σαν κι εσάς. Πάντα λέω ότι υπάρχουν LGBT οπαδοί, που «είναι στην ντουλάπα». Μιλήστε στην ομάδα σας και δείτε αν θα σας στηρίξουν στο να δημιουργήσετε το δικό σας γκρουπ. Απλά πράγματα, όπως η παρέα, κάνει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται πιο άνετα. Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι έμεινα έκπληκτος από το πόσο ακομπλεξάριστη είναι η πλειοψηφία των οπαδών σχετικά με τους LGBT συνοπαδούς τους και πως τους αρέσει που βρισκόμαστε και εμείς στα ματς».

 -Πρόσφατα ο επιθετικός της Chelsea, Olivier Giroud, δήλωσε ότι είναι αδύνατο ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του. Συμφωνείτε με αυτό;

P.W:  «Δεν θεωρώ ότι είναι απίθανο, καταλαβαίνω όμως γιατί ανησυχούν τόσο πολύ. Νομίζω ότι όταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής αποκαλύψει δημόσια την ομοφυλοφιλία του, θα εκπλαγεί από την αγάπη και την υποστήριξη που θα λάβει. Φυσικά, θα υπάρξουν και οι haters, ωστόσο είναι δουλειά της οικογένειας του ποδοσφαίρου να τον στηρίξει και να δείξει στους μισαλλόδοξους ότι είναι  μειονότητα και ότι δεν είναι επιθυμητοί.»

 -Ποιες είναι οι επόμενες δράσεις των Proud Hornets;

P.W: «Το άμεσο πλάνο μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στην Watford στο «γεμάτο» πρόγραμμα που έχει αυτή την αγωνιστική περίοδο. Για την επόμενη χρόνια κάνουμε ήδη σχέδια. Θα συμμετάσχουμε στο Pride του Λονδίνου, όπου ελπίζουμε να έχουμε μια πιο δυνατή παρουσία».

 -Ποιο είναι το μέλλον της LGBT κοινότητας;

P.W: «Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για την LGBT κοινότητα. Είμαστε τυχεροί στην Ευρώπη που τα πράγματα είναι πιο «μπροστά», παρόλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα. Οφείλουμε να θυμόμαστε ότι υφίστανται πολλές χώρες ακόμη, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και εκδιώκονται άνθρωποι επειδή απλά είναι ο ευατός τους».   

Περισσότερες πληροφορίες για τους Proud Hornets, μπορείτε να βρείτε στην σελίδα τους : https://www.proudhornets.com/     

«Είμαστε οπαδοί σαν όλους τους άλλους»!

 Ευχαριστούμε τον κύριο Peter W. για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. / We would like to thank Mr. Peter W. for the interview he gave us.