Η Ανατολή ξύπνησε!

Η Ανατολή ξύπνησε!

Με τις ομάδες του ΝΒΑ να έχουν δώσει τουλάχιστον 25 αγώνες η καθεμία, μπορούμε πλέον να βγάλουμε με ασφάλεια το συμπέρασμα ότι η Ανατολή επέστρεψε δυναμικά. Η περσινή χρονιά ήταν άκρως απογοητευτική για τις ανατολικές ομάδες. Μόλις 6 ομάδες τελείωσαν με θετικό ρεκόρ νικών-ηττών με τους Σέλτικς και τους Νετς, μάλιστα, να εισέρχονται στα Playoffs με αρνητικό ρεκόρ. Την ίδια στιγμή η Οκλαχόμα του 45-37 έμενε εκτός νυμφώνος από τα Playoffs της Δυτικής περιφέρειας.

Φέτος, η κατάσταση δείχνει να έχει αντιστραφεί. Η Ανατολή αυτή τη στιγμή έχει 10 ομάδες με θετικό πρόσημο στο ρεκόρ τους, ενώ η Δύση μόλις 7. Η Ανατολή “κερδίζει” με 82-81 σε σύνολο νικών-ηττών στα παιχνίδια μεταξύ ομάδων διαφορετικών περιφερειών. Μόνο μια νίκη μπροστά είναι αρκετή για να υποστηρίξουμε πως το μπάσκετ στις ακτές του Ατλαντικού έχει κάνει άλματα προόδου; Ναι, διότι πέρυσι την ίδια περίοδο η Δύση βρισκόνταν μπροστά με 54 νίκες.

Η κουβέντα περί ανωτερότητας της Δυτικής Περιφέρειας βρίσκεται συνέχεια στο προσκήνιο την τελευταία 15ετία. Οι δυτικές ομάδες έχουν κατακτήσει διπλάσιους τίτλους από τις ανατολικές: 10 (5 Λέικερς, 3 Σπερς, 1 Μάβερικς, 1 Γουόριορς) έναντι 5 των ανατολικών (3 Χιτ, 1 Πιστονς, 1 Σέλτικς). Δεν είναι όμως μόνο οι τίτλοι. Η είσοδος στα Playoffs είναι πάντα πιο δύσκολη στη Δύση, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν πάντα περισσότερες υποψήφιες ομάδες για τίτλο. Οι ομάδες του Τέξας για παράδειγμα πάντα έχουν δυνατά ρόστερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περσινή χρονιά, όταν και οι 5 ομάδες της νοτιοδυτικής κατηγορίας μπήκαν στα Playoffs. Από την άλλη, στην Ανατολή, σπουδαία franchise όπως οι Σέλτικς, οι Νικς, οι Πίστονς και οι Σίξερς έχουν αποδυναμωθεί και παίζουν ρόλο κομπάρσου τα τελευταία χρόνια.

Αυτό όμως δείχνει να αλλάζει τη σεζόν που διανύουμε. Σέλτικς, Πίστονς και Νικς δείχνουν ικανοί να βρίσκονται στα Playoffs (η Βοστώνη επέστρεψε ήδη από πέρυσι). Χιτ, Ράπτορς, Μπουλς και Χοκς μπορούν να κοντράρουν οποιαδήποτε δυτική ομάδα, ενώ οι Καβαλίερς έχουν ως μόνο στόχο τους το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Από την Ανατολή προέρχεται επίσης η ομάδα που σταμάτησε το τρομερό νικηφόρο σερί των Γουοριορς (Μιλγουόκι Μπακς), ενώ οι πιο δύσκολες νίκες των πρωταθλητών φέτος ήταν απέναντι σε ομάδες της ανατολικής περιφέρειας (στην παράταση με Νετς, σε διπλή παράταση με Σελτικς, οριακές νίκες με 3 πόντους απέναντι σε Μπουλς και Ράπτορς).

Ίσως και φέτος ο πρωταθλητής να είναι από τη Δύση, ειδικά αν υπολογίσει κανείς πόσο δυνατοί είναι οι Γούοριορς και οι Σπερς. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοοδο του ανατολικού μπάσκετ που μετά από χρόνια δεν λογίζεται ως ο «φτωχός συγγενής» του ΝΒΑ. Αυτό που προμηνύεται σίγουρα είναι μεγάλη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας στα Playoffs της Ανατολικής περιφέρειας με τους Καβαλίερς να είναι σχεδόν σίγουρα πρώτοι αλλά και πόλεμος μέχρι και την τελευταία αγωνιστική για τις θέσεις 7-8 που οδηγούν στην post-season. Μήπως φέτος θα είναι η σεζόν που θα σηματοδοτήσει την επαναφορά του ανατολικού μπάσκετ στην κορυφή;