Η πραγματική Βραζιλία του 2014

Η πραγματική Βραζιλία του 2014

389735490
Γράφει η Έλενα Σταματέλλου

Μουντιάλ 2014! Το μουντιάλ αποτελεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη. Κάθε τέσσερα χρόνια, οι λάτρεις του αθλήματος έχουν τη χαρά να παρακολουθούν αυτό το σημαντικό αθλητικό γεγονός. Εκατομμύρια ανδρών, ως επί το πλείστον, καθηλώνονται μπροστά στους δέκτες τους γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός. Η χώρα που επιλέχθηκε να φιλοξενήσει αυτό το αθλητικό γεγονός είναι η Βραζιλία. Μία χώρα με πληθώρα αντιθέσεων και προβλημάτων. Αυτό το άρθρο είναι λίγο διαφορετικό από τα υπόλοιπα σε αυτό το blog, καθώς μου δόθηκε το βήμα να μιλήσω για την άλλη πλευρά της χώρας, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος για το 2014.

Η Βραζιλία είναι μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η δέκατη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο, και η ένατη χώρα με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη παγκοσμίως. Η Βραζιλία είναι η χώρα που θέλει να επισκεφτεί ο καθένας μας. Καρναβάλι, Copacabana, καλλίγραμμες Βραζιλιάνες, ερωτικοί Βραζιλιάνοι, ποδόσφαιρο, ατελείωτο καλοκαίρι, φυσικό κάλλος. Αυτά τα στοιχεία αρκούν να εξιτάρουν τη φαντασία όλων μας, να σκεφτόμαστε ότι είναι ένας μικρός παράδεισος. Από την άλλη έχουμε τη Βραζιλία της φτώχειας, της ανέχειας, των φαβέλων, των ναρκωτικών, της εκμετάλλευσης, των διαδηλώσεων, των ταραχών, της κρίσης. Καθημερινά διαβάζουμε, ακούμε, βλέπουμε τις αναταραχές που συμβαίνουν στις διάφορες πόλεις της Βραζιλίας. Μεγάλος αριθμός φτωχών Βραζιλιάνων είναι καθημερινά στους δρόμους με το σύνθημα«FIFA GO HOME». Οι διαδηλωτές συγκρούονται κάθε μέρα με τις αρχές για το αίτημα να σταματήσει η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Αντί για ποδοσφαιρικά γήπεδα ζητούν κρατικά κονδύλια για σχολεία, νοσοκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όμως πόσα δημόσια χρήματα ξοδεύτηκαν για την δημιουργία των γηπέδων που φιλοξενούν το Μουντιάλ, και θα φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016;

Σύμφωνα με το  dailyinfographic.com, ο τουρνουά του Μουντιάλ 2014 είχε συνολικό προϋπολογισμό 11 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο από ανεξάρτητες πηγές προβλέπεται οτι το κόστος θα φτάσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Μουντιάλ στη Βραζιλία κόστισε πολύ περισσότερο από τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Ήδη το κόστος είναι το τριπλάσιο από αυτό της διοργάνωσης της Νοτίου Αφρικής. Αυτό το υπέρογκο ποσό όμως δεν καλύπτεται από τους επισκέπτες των υπολοίπων χωρών, μιας και γύρω στους 600.000 υπολογίζονται αυτοί που ταξίδεψαν μέχρι τη Βραζιλία. Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, τα έσοδα που θα έχει η οικονομία της Βραζιλίας είναι περίπου στο 1,1 δισεκατομμύριο. Ακόμα και αν τα έσοδα από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 είναι περισσότερα από του Μουντιάλ, δεν μπορεί να καλυφθεί καθόλου εύκολα το η διαφορά κόστους των αγώνων, και είσπραξης από αυτούς. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος της Βραζιλίας καθόλου αδίκως δεν διαδηλώνει γα τον οικονομικό όλεθρο που περιμένει τη χώρα τους.

Picture

Η κατάσταση στις φαβέλες είναι τραγική. Οι φαβέλες είναι οι παραγκουπόλεις στις πόλεις της Βραζιλίας. Άνθρωποι στοιβαγμένοι, υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης, προσπαθούν να επιβιώσουν στις συνοικίες τους, οι οποίες είναι άντρο των μεγαλύτερων παγκόσμιων κυκλωμάτων ναρκωτικών. Είναι ιδιαίτερα κακόφημες περιοχές, και συχνά πυκνά γίνονται μάχες μεταξύ των αστυνομικών και των διακινητών ναρκωτικών, με θύματα πολύ συχνά παιδιά. Η κατάσταση αυτή στις φαβέλες συντηρείται από το κράτος, το οποίο τις εκμεταλλεύεται για να μπορεί να εισπράττει τα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό τους. Μόνο το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει πάνω από 1.000 φαβέλες, αλλά ουσιαστική προσπάθεια δεν έγινε ποτέ.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, κατά την προετοιμασία του Μουντιάλ, διέταξε τη διεξαγωγή επιχείρησης εκκαθάρισης των φαβέλων, λόγω του ότι είναι πολύ επικίνδυνες για την ασφάλεια κατά την περίοδο του Μουντιάλ. Οι παραγκουπόλεις έγιναν επίσης πόλος έλξης των κατασκευαστικών εταιριών, λόγω των οποίων αυξήθηκαν τα ενοικιαστήρια για τις καλύβες. Πολλοί άνθρωποι μη αντέχοντας το κόστος βρέθηκαν στο δρόμο. Η πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα γίνει ανέγερση εργατικών κατοικιών για αυτούς τους ανθρώπους, όμως ποτέ δεν έγινε τίποτα. Σαφώς όμως και η χρήση του στρατού «επιβάλλεται» σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οποίος παρενέβη στη δίωξη αυτών των ανθρώπων, και αν χρειαστεί παρεμβαίνει και κατά των διαδηλωτών, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στη διεξαγωγή των αγώνων.

Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε μία σύγκριση με την Ελλάδα. Η Ελλάδα το 2004 ανέλαβε τους Ολυμπιακούς αγώνες και κατασπαταλήθηκαν υπέρογκα ποσά, τα περισσότερα από τα οποία δεν πήγαν για τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά βρέθηκαν στις τσέπες πολλών ιθυνόντων. Το 2005 η Ελλάδα κερδίζει τη Eurovision και to 2006 διοργανώνεται στη χώρα μας. Οι δαπάνες γι’ αυτά τα δύο γεγονότα ήταν τόσο υψηλές που η ελληνική οικονομία με την οικονομική κρίση που ακολούθησε, κατέρρευσε. Πόσος χρόνος ζωής μένει στην οικονομία της Βραζιλίας ακόμα; Φαντάζομαι ότι θα έρθει η πτώση από το 2016 και μετά. Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι Βραζιλιάνοι θα βιώσουν αυτή την οικονομική κατάρρευση, που κατά πάσα πιθανότατα θα έρθει, με τον χειρότερο τρόπο. Ήδη πάνω από το μισό του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας. Εάν υπάρξει οικονομική κρίση θα εξαθλιωθούν στον χείριστο βαθμό.

Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και ανδρών στη Βραζιλία. Είναι μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικού τουρισμού. Μάλιστα έχει κατοχυρωθεί από το 2002, το επάγγελμα της πορνείας εργασιακά, και ανήκει στα ανοιχτό επαγγέλματα. Η βασική προϋπόθεση για όποιον θέλει να ασκήσει το επάγγελμα της πορνείας στη Βραζιλία είναι να έχει τελειώσει την τέταρτη έως και έβδομη τάξη του σχολείου. Σε μία χώρα με αυτές τις συνθήκες είναι απολύτως λογικό να υπάρχει και μεγάλος αριθμός εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο της Μπραζίλια, κάθε χρόνο 500.000 παιδιά πωλούνται για σεξουαλικούς σκοπούς, αριθμός που κατατάσσει τη Βραζιλία τη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παιδικής πορνείας στον κόσμο.

Η Βραζιλία αποτελεί μία από τις χώρες των μεγάλων αντιφάσεων. Ο λαός χωρίζεται σε πλούσιους και φτωχούς, η χώρα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες και η φτώχεια αγγίζει το 31% του πληθυσμού της, δηλαδή 55 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η Βραζιλία σύμφωνα με την actionaid είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε φόνους, ενώ οι δολοφονία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα, στις ηλικίες 15- 24. Είναι μία χώρα με υψηλά ποσοστά τουρισμού, αλλά και μία χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικού τουρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της παιδικής πορνείας. Η πραγματικότητα στη Βραζιλία δεν έχει λοιπόν, σχέση με τον εξωτικό παράδεισο που μπορεί να φανταζόμαστε, αλλά και η κατάσταση της φτώχειας και της εξαθλίωσης ξεπερνά τη φαντασία μας. Η κατάσταση στη Βραζιλία δεν είναι τόσο γνωστή εδώ στην Ελλάδα. Τα ελληνικά ΜΜΕ προβάλουν την κορυφή του παγόβουνου. Καλό είναι μαζί με το Μουντιάλ να αναζητήσουμε πως έχει πραγματικά η κατάσταση στη Βραζιλία, να προβληματιστούμε και να δράσουμε είτε για τη Βραζιλία, είτε έχοντας ως παράδειγμα τη Βραζιλία να σκεφτούμε τη δική μας κατάσταση και να βοηθήσουμε τους φτωχούς, τους άρρωστους, τους γύρω μας τους εαυτούς μας, τη χώρα μας!

Πηγές: sportculture.gr, antinews.gr, www.defencenet.gr, www.pialfa.gr/