Οπλοκατοχή: Όταν οι αθλητές ενώνονται ενάντια στη βία

Οπλοκατοχή: Όταν οι αθλητές ενώνονται ενάντια στη βία

Τα στατιστικά σοκάρουν και αποδεικνύουν την άμεση ανάγκη περιορισμού της οπλοκατοχής ή και κατάργησής της.  Σύμφωνα με την ΜΚΟ «Guns Violence Archive», στις ΗΠΑ μέχρι και την 5η Αυγούστου 2019 είχαν πραγματοποιηθεί 255 επιθέσεις. Τις τελευταίες 10 ημέρες μόνο, μια «ολόκληρη πόλη ξεκληρίστηκε», καθώς 100 άτομα σε 5 διαφορετικά περιστατικά ,έχασαν την ζωή τους.

Αρκετοί αθλητές εδώ και χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της βίας από την χρήση των όπλων, μέσα από διαμαρτυρίες και δηλώσεις τους, άραγε τους ακούει κανείς;

1)      «Γεια σου κονγκρέσο, κάνε κάτι τώρα. Σταμάτησε τη βία των όπλων»

Μετά την διπλή τραγωδία σε Ohio και Texas, ο αρχηγός της Philadelphia Union , Alejandro Bedoya, έστειλε το δικό του μήνυμα στον αμερικανικό κονγκρέσο. Άφου έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της DC United, άρπαξε το μικρόφωνο που βρισκόταν στην άκρη του αγωνιστικού χώρου και φώναξε: «Γειά σου κονγκρέσο, κάνε κάτι τώρα. Σταμάτησε τη βία των όπλων». Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για αυτή του την κίνηση, ανέφερε πως έπρεπε να πάρει θέση γιατί είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος και πως σκέφτεται τα παιδιά του. Ο Bedoya από την πρώτη στιγμή είχε στο πλευρό του τον προπονητή του, Jim Curtin και πολλούς άλλους αθλητές. Αν και υπήρχε περίπτωση τιμωρίας του, το MLS ανακοίνωσε πως δεν θα του επιβάλλει πρόστιμο.

https://www.youtube.com/watch?v=N2w4xpsmCYQ

2)      Το «Enough is enough» του LeBron!

Οπλοκατοχή: Όταν οι αθλητές ενώνονται ενάντια στη βία

Στις 14 Νοεμβρίου 2018, ο θρύλος του μπάσκετ LeBron James, οι συμπαίκτες του και οι αθλητές των Hawks, φόρεσαν ένα μαύρο μπλουζάκι με την λέξη «αρκετά» για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην οπλοκατοχή και να τιμήσουν την μνήμη των 12 νεκρών από πυροβολισμούς σε μπαρ της California. Ο King James είχε δηλώσει: «Είναι πολύ περίεργες εποχές για όλους. Σαν γονιός πως μπορείς να είσαι άνετος να στείλεις τα παιδιά σου στο σχολείο, στην εκκλησία, στον κινηματογράφο, στο εμπορικό κέντρο; Νομίζω πως ήρθε η ώρα, να αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει στην κοινωνία και εμείς να είμαστε κοντά σε όλο αυτό, όχι μακριά. Όλες μου οι προσευχές μου και τα συλλυπητήρια μου σε όλες τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ξανά την ίδια κατάσταση με την οπλοκατοχή, με την βία των όπλων. Άνθρωποι μπορούν απλά να πάνε και να αγοράσουν όπλα , να τα χρησιμοποιήσουν και να χαθούν ζωές αθώων. Σε πολύ μικρές ηλικίες, πολύ μικρές ηλικίες..».

3) Η οπλοκατοχή είναι ξεκάθαρα πολιτικό ζήτημα

Οπλοκατοχή: Όταν οι αθλητές ενώνονται ενάντια στη βία

Ο προπονητής των Golden State Warriors, Steve Kerr,  λίγους μήνες πριν, μετά το μακελειό σε σχολείο του Los Angeles, έδωσε το δικό του στίγμα για τον αγώνα ενάντια στην οπλοκατοχή. Το ζήτημα είναι πολιτικό και ως τέτοιο το αντιμετώπισε: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.  Μπορούμε να ψηφίσουμε αυτούς που έχουν το θάρρος να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και όχι μόνο να υποκύπτουν στον NRA (Εθνικός Οργανισμός Όπλων), επειδή έχουν χρηματοδοτήσει για εκείνους την εκστρατεία τους. Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε αρκετούς ανθρώπους, πρώτα απ’ όλα για να ψηφίσουμε και ότι θα καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Ας ελπίσουμε πως θα βρούμε αρκετά άτομα που θα βοηθήσουν τους συμπολίτες μας να παραμείνουν ασφαλείς και να επικεντρωθούν στα πραγματικά ζητήματα ασφάλειας. Όχι στο χτίσιμο ενός ηλίθιου τείχους εκατομμυρίων δολαρίων (σ.σ το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, που δημιουργεί ο Donald Trump), που δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια μας και δεν μας προστατεύει από τον πραγματικό κίνδυνο, τους μανιακούς με τα ημιαυτόματα που σκοτώνουν τα παιδιά μας. Είναι απαίσιο».

4)      Οι αθλητές αναλαμβάνουν δράση.

οπλοκατοχή

Τον  Ιούνιο του 2019, 5 Αμερικάνοι αθλητές (Xavier Rhodes, DeAndre Washington, Delanie Walker από το NFL, Devereaux Peters από το WNBA και Joakim Noah από το NBA) με την βοήθεια της ΜΚΟ «Everytown For Gun Safety», ενώθηκαν για ένα κοινό σκοπό. Να δημιουργήσουν το αθλητικό συμβούλιο της οργάνωσης και μέσω αυτού να κινητοποιήσουν τους πολίτες, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στο κίνημα κατά της βίας και της οπλοκατοχής.

Η πρώτη τους δράση πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου, Εθνική Ημέρα Κατά της Βίας των Όπλων, με την καμπάνια «Wear Orange», προκείμενου να τιμήσουν όλους αυτούς, που η ζωή τους επηρεάστηκε ανεπανόρθωτα από «χτυπήματα» ενόπλων. Μάλιστα, αρκετές αθλήτριες του WNBA ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και φόρεσαν τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί μπλουζάκια.

Είναι αρκετές όμως αυτές οι φωνές για να ωθήσουν την αμερικανική πολιτεία να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα και επιτέλους να το λύσει;