Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Τα οικονομικά προβλήματα της Μπαρτσελόνα έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τον τολμηρό μεταγραφικό της οργασμό αυτό το καλοκαίρι και δικαιολογημένα εγείρουν πολλά ερωτήματα γύρω από το πώς καταφέρνει μία εταιρεία με 1,3 δισ. ευρώ χρέος να μπορεί να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία των 50 και βάλε εκατ. ευρώ.

Με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον Ζιλ Κουντέ της Σεβίλλης, η Μπαρσελόνα έχει πληρώσει συνολικά 158 εκατ. ευρώ για τρεις ποδοσφαιριστές (Κουντέ, Ραφίνια, Λεβαντόφσκι). Βάλε τα συμβόλαιά τους, βάλε τα συμβόλαια των ελεύθερων Κεσί και Κρίστενσεν, βάλε την ανανέωση του Ντεμπελέ που ήταν να φύγει… Όλα αυτά από μία ομάδα καταχρεωμένη. Η πολύ εύλογη, μικροσκελής και απλή ερώτηση είναι προφανέστατα η εξής: Πώς;

Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Επειδή η ζέστη, ως γνωστόν, βαράει στο κεφάλι και αδρανοποιεί την όποια λειτουργία του ήδη ταλαιπωρημένου μας εγκεφάλου, ας προσπαθήσουμε να δούμε με όσο πιο λιτό και κατανοητό τρόπο γίνεται τα δεδομένα στο φαινόμενο Μπαρτσελόνα.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση της Μπαρτσελόνα;

Δεν νομίζω ότι θα ταράξω την κοσμοθεωρία σου, λέγοντας πως τα οικονομικά στοιχεία των «μπλαουγκράνα» είναι αποκαρδιωτικά. Επί σειρά ετών, η Μπάρτσα, όπως και αρκετές ομάδες αυτού του εμπορικού βεληνεκούς, κατέγραφε χρέος το οποίο ωστόσο μέχρι την έξαρση της πανδημίας θεωρείτο διαχειρίσιμο και βιώσιμο. All fine, που λέμε και στην Αιγείρα.

Από την εποχή COVID-19 και μετά όμως τα έσοδα προφανώς έπεσαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα το χρέος να βγει εκτός ελέγχου, έχοντας εκτοξευθεί στα 996 εκατ. ευρώ το 2020 και στο 1,3 δις το 2021, ενώ για το 2022 αναμένεται ο αριθμός να είναι ακόμη υψηλότερος. Και αυτό διότι το αληθινό πρόβλημα για τους Καταλανούς δεν ήταν τόσο το μέγεθος του χρέους, αλλά η φύση του χρέους καθώς τα 730 εκατ. από το 1,3 δις αφορούσαν σε βραχυπρόθεσμες οφειλές, μισθούς και δόσεις τραπεζικών δανείων. Γεγονός που ανάγκασε τον Ζοάν Λαπόρτα να πάρει μεγάλο δάνειο από την Goldman Sachs για να μπορέσει η ομάδα να σωθεί από τη χρεοκοπία.

Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Δεδομένης της ρύθμισης των βραχυπρόθεσμων οφειλών της, η Μπαρτσελόνα προσπαθεί τώρα να χτίσει μία όσο το δυνατόν πιο ποιοτική και ανταγωνιστική ομάδα, προκειμένου να βρει ξανά το δρόμο των επιτυχιών. Στη La Liga, ωστόσο, δεν είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι στη μεταγραφική περίοδο.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί της La Liga;

Κάθε ομάδα του ισπανικού πρωταθλήματος έχει ένα συγκεκριμένο πλαφόν μισθοδοσίας για το σύνολο των ποδοσφαιριστών της, το οποίο διαφέρει ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα της καθεμιάς. Στην ουσία είναι μία μορφή Financial Fair Play από τη διοργανώτρια αρχή της La Liga, έχοντας όμως ειδοποιό διαφορά με εκείνο της UEFA. Στην περίπτωση του FFP, μία ομάδα μπορεί ελεύθερα να παραβεί τους κανόνες και να τεθεί σε δεύτερο χρόνο αντιμέτωπη με κάποιο πρόστιμο ή άλλη ποινή. Στη La Liga, ωστόσο, δεν σου επιτρέπεται καν να παραβείς κατ’ αρχήν τους κανόνες, καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που απλά δεν σε αφήνει να ολοκληρώσεις τη δήλωση παικτών, σε περίπτωση που δεν πληροίς τις απαιτήσεις. Δεν ελέγχεται από άνθρωπο, αλλά από αλγόριθμο. Πρόκειται για ένα σύστημα πρόληψης, επί της ουσίας, και όχι τιμωρίας.

Πώς, λοιπόν, η Μπαρτσελόνα επενδύει τόσα πολλά σε παίκτες;

Δεν είπε κανείς ότι η εφαρμογή της La Liga δεν σε αφήνει να πάρεις παίκτες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν σε αφήνει να τους δηλώσεις, σε περίπτωση που τα οικονομικά σου δεδομένα δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις. Πάρε όσους θες, αλλά δεν θα μπορείς να τους δηλώσεις. Και το πρόβλημα της Μπαρτσελόνα είναι ακριβώς αυτό.

Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Όπως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ αυτήν τη στιγμή, οι Καταλανοί έχουν κατά πολύ ξεπεράσει το πλαφόν μισθοδοσίας τους. Επομένως, αν δεν αλλάξει τίποτα αυτήν τη στιγμή, η εφαρμογή δεν θα επιτρέψει στην Μπαρτσελόνα να πατήσει «confirm» με δηλωμένους τους Ραφίνια, Λεβαντόφσκι, Κουντέ, Κεσί και Κρίστενσεν. Άρα, οι νέες μεταγραφές της Μπάρτσα δεν θα μπορούν να παίξουν σε ματς πρωταθλήματος!

Πώς λειτουργεί το πλαφόν μισθοδοσίας της La Liga;

Το πλαφόν αποφασίζεται από τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος με βάση τα εκτιμώμενα έσοδα για κάθε σύλλογο στις σεζόν που έρχονται. Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν αναμενόμενα έσοδα για την επόμενη σεζόν, αλλά και κέρδη και ζημίες από προηγούμενα έτη, γενικά έξοδα, συμβόλαια εργαζομένων, τρέχουσες αποταμιεύσεις, τυχόν υπάρχουσες αποπληρωμές χρέους, επενδύσεις και πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης.

Υπάρχουν τα εξής τρία σενάρια:

  • αν είσαι κάτω από το όριο πραγματικού κόστους, τότε είσαι ελεύθερος να δώσεις όσα χρήματα θες για ποδοσφαιριστές.
  • αν είσαι ακριβώς στο όριο, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακριβώς όσα χρήματα λαμβάνεις, για να είσαι μηδέν στο πηλίκο. Αν πχ. πουλήσεις έναν παίκτη για 50 εκατ. ευρώ, μπορείς να δώσεις μέχρι 50 εκατ. ευρώ.
  • αν είσαι πάνω από το όριο, τότε έχεις τον περιορισμό για κάθε 4 ευρώ που παίρνεις, να μπορείς να δίνεις το 1. Αν πχ. πουλήσεις έναν παίκτη για 100 εκατ. ευρώ, τότε εσύ έχεις το δικαίωμα να χρησιμοποιήσεις τα 25.

Ποιο είναι το πλαφόν μισθοδοσίας της Μπαρτσελόνα;

Όπως προέκυψε τον χειμώνα που μας πέρασε, μετά και τις προσθήκες Ντάνι Άλβες, Φεράν Τόρρες, Ομπαμεγιάνγκ και Τραορέ, η Μπάρτσα είναι η μοναδική ομάδα στη La Liga με αρνητικό πλαφόν. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται στα -144 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εξασφαλίσει 144 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να μπει εντός ορίων σε πρώτη φάση. Όταν (και αν) συμβεί αυτό, τότε θα χρειαστεί να εξασφαλίσει πρόσθετα χρήματα προκειμένου να μπορέσει να τα επενδύσει κάπου αλλού.

Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Αυτήν τη στιγμή, επομένως, η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην περίπτωση Γ που αναφέρεται πιο πάνω, δηλαδή πάνω από το όριο. Και αυτό που χρειάζεται είναι να μπορέσει να έρθει στα δεδομένα της περίπτωσης Α, που θα της επιτρέψει να δηλώσει τους ποδοσφαιριστές που έχει πάρει.

Πώς θα εξασφαλίσει τα χρήματα για να δηλώσει τους παίκτες;

Η πρώτη ερώτηση είναι: Γίνεται να το κάνει; Ναι, γίνεται. Διότι στο πλαφόν μισθοδοσίας παίζει ρόλο και το μέγεθος των εσόδων σου. Όσο περισσότερα έσοδα έχεις, τόσο πιο πολλά χρήματα θεωρητικά έχεις στο ταμείο, άρα τόσο μεγαλύτερη γίνεται και η εγγύηση ότι δεν θα έχεις πρόβλημα να πληρώσεις τους παίκτες.

Η Μπαρτσελόνα λοιπόν αυτήν τη στιγμή βρίσκεται πάνω από το όριο, έχοντας δαπανήσει πάρα πολλά σε πέντε ποδοσφαιριστές και κάνει απέλπιδες προσπάθειες να βρει άμεσα ρευστό για να μπορέσει να μπει κάτω από το όριο και να είναι σε θέση να τους δηλώσει.

Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Αυτό προσπαθεί να το πετύχει μέσω αυτών που ο Λαπόρτα ονομάζει palancas, δηλαδή «οικονομικοί μοχλοί». Έχουμε και λέμε:

  • Ο πρώτος μοχλός ήταν να πουλήσει το 10% από τα τηλεοπτικά της δικαιώματα για τα ματς πρωταθλήματος για τα επόμενα 25 χρόνια έναντι 207,5 εκατ. ευρώ.
  • Ο δεύτερος μοχλός ήταν να πουλήσει επιπρόσθετο 15% των δικαιωμάτων αυτών για τα επόμενα 25 χρόνια έναντι ενός ποσού κοντά στα 400 εκατ. ευρώ.
  • Και ο τρίτος μοχλός που εξετάζουν η Καταλανοί είναι η πώληση του 49% της εταιρείας retail του συλλόγου.

Αρκούν όλα αυτά για να δηλωθούν όλοι οι παίκτες;

Όχι. Με την ενεργοποίηση των τριών μοχλών που αναφέρθηκαν παραπάνω, η Μπαρτσελόνα θα έχει τη δυνατότητα να δηλώσει συγκεκριμένες μεταγραφές, κυρίως τους ελεύθερους Φρανκ Κεσί και Αντρέας Κρίστενσεν. Για να μπορέσει να δηλώσει και τους υπόλοιπους, όπως τον Ραφίνια και τον Λεβαντόφσκι, θα πρέπει να απαλλαχθεί από πολλά και βαριά συμβόλαια.

Η πώληση του Κουτίνιο στην Άστον Βίλα και οι δανεισμοί των Λενγκλέ και Τρινκάο δεν αρκούν και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση έχει «φαγωθεί» να στείλει τον Φρένκι ντε Γιονγκ με το ζόρι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρά την ξεκάθαρη επιθυμία του Ολλανδού να παραμείνει στη Βαρκελώνη και φυσικά χωρίς να ρίξει τις αποδοχές του.

Πώς η καταχρεωμένη Μπαρτσελόνα συνεχίζει να αγοράζει παίκτες;

Παράλληλα, οι Καταλανοί ελπίζουν ότι παίκτες όπως οι Ουμτιτί, Μπρέθγουεϊτ, Νέτο θα βρουν ομάδα. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις Ντεστ και Ντεπάι, που ουδεμία διάθεση έχουν να εγκαταλείψουν το Καμπ Νου. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ δύσκολο σκηνικό για την Μπαρτσελόνα μόλις δύο εβδομάδες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

***

Ουσιαστικά, το πρόβλημα για τους «μπλαουγκράνα» δεν έγκειται στην αγορά ποδοσφαιριστών, αλλά στη δυνατότητα να τους δηλώσει για τα παιχνίδια του πρωταθλήματος. Με τα ισχύοντα δεδομένα, τα νέα πρόσωπα στη Βαρκελώνη δεν μπορούν να συμμετάσχουν, ωστόσο η Μπάρτσα ελπίζει ότι θα βρει τη λύση εγκαίρως. Να πούμε ότι δεν είναι δύσκολο; Ψέματα θα είναι. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον πάντως η κατάληξη αυτής της ιστορίας, ειδικά αν ο Ντε Γιονγκ, που για μένα είναι και το «κλειδί» στην όλη ιστορία, ξεμείνει στην ομάδα.

Μάριος Μάντζος

*Οι φωτογραφίες έχουν αντληθεί από τον επίσημο λογαριασμό της FC Barcelona στο Facebook.