Στην «Αγιά Σοφιά» γιόρτασε ο Ελληνισμός…

Αγιά Σοφιά

Η 30η Σεπτεμβρίου 2022 μπορεί να ήταν αφιερωμένη στους οπαδούς της ΑΕΚ, όμως στην Αγιά Σοφιά γιόρτασε ολόκληρος ο Ελληνισμός!

Η 30η Σεπτεμβρίου του 2022 μπαίνει στο «χρονοντούλαπο» της ιστορίας ως η ημέρα όπου η «Αγιά Σοφιά» πήρε σάρκα και οστά. Η ημέρα που περισσότερο από 32.000 οπαδοί της ΑΕΚ βρέθηκαν στα εγκαίνια ενός υπερσύγχρονου γηπέδου, το οποίο πλέον θα επισκέπτονται κάθε βδομάδα για να φωνάξουν για την ομάδα τους. Η ημέρα κατά την οποία η Ένωση γύρισε «σπίτι της» έπειτα από πολλά χρόνια, βάζοντας τέλος στην προσωπική της προσφυγιά.

Κανείς δεν γνώριζε – ή τουλάχιστον η πλειονότητα των απανταχού φιλάθλων – τι θα περιλάμβανε η τελετή εγκαινίων του σταδίου. Με το τέλος αυτής όμως το συμπέρασμα που βγήκε είναι το εξής. Η ΑΕΚ δεν τίμησε μόνο τους ΑΕΚτζήδες, αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό. Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στην ιστορία του Έθνους, παρά στην ίδια την ομάδα. Κατάφεραν όμως να τα συνδυάσουν υπέροχα.

Στην «Αγιά Σοφιά» γιόρτασε ο Ελληνισμός...

Ένα από τα παραδείγματα ήταν η παρέλαση διάφορων πολιτιστικών συλλόγων οι οποίοι είχαν ως κοινό τους στοιχείο την προσφυγιά, φωνάζοντας με αυτόν τον τρόπο πως ο Πόντος, η Σμύρνη, η Αλικαρνασσός, η Τραπεζούντα και άλλα πολλά εδάφη θα έχουν πάντοτε μέσα τους το Ελληνικό στοιχείο. Κι όλα αυτά, σε έναν υψηλό συμβολισμό ακριβώς 100 χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, έτσι; Το κλείσιμο, δε, της τελετής με τον λυράρη, Ματθαίο Τσαχουρίδη, και τον πυρρίχιο χορό ήταν το επισφράγισμα της νοσταλγικής αναφοράς στον ξεριζωμό.

Ανάμεσα στα δύο αυτά δρώμενα η ιστορία της Ελλάδος συνέχισε να έχει την τιμητική της. Η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, η οποία ξεσήκωσε όλους τους παρευρισκομένους. Το ζεμπέκικο ενός νεαρού υπό τους ήχους του τραγουδιού «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια» που έγραψε ο Διονύσης Σαββόπουλος και ερμήνευσε με την απίθανη φωνή της η Σωτηρία Μπέλλου. Η καταπληκτική εκτέλεση του «Πατρίδα μ’αραεύω σε» από τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη.

Όλα αυτά δεν είχαν να κάνουν τόσο με την Ένωση αλλά ταυτόχρονα περιγράφαν άριστα ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της. Σίγουρα είχαν να κάνουν με το εθνικό στοιχείο. Αναμφίβολα, δε, όσοι παρακολούθησαν την τελετή εγκαινίων αισθάνθηκαν τυχεροί που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο.

Μιλώντας, δε, καθαρά για το σκέλος «ΑΕΚ», οι άνθρωποι της φρόντισαν να τιμήσουν κάθε κομμάτι του παρελθόντος της. Η παρέλαση των παλαίμαχων στον αγωνιστικό χώρο, το βίντεο-αφιέρωμα σε όσους δεν μπόρεσαν να βρεθούν απόψε στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα κορεό των χορευτών καθώς και η πτήση του Οδυσσέα, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στην μνήμη των φίλων του συλλόγου.

H δεύτερη ημερομηνία που είναι καθόλα αφιερωμένη στους κιτρινόμαυρους είναι η σημερινή (3/10). Ο αγώνας κόντρα στον Ιωνικό έρχεται να καλωσορίσει παίκτες, επιτελείο, οπαδούς και οποιονδήποτε συσχετίζεται με το όνομα την Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως, στο νεοσύστατο αυτό γήπεδο για τον πρώτο αγώνα. Πως τα κατάφερε ο Δημήτρης Μελισσανίδης να παίξει η ΑΕΚ την πρεμιέρα κόντρα στον Ιωνικό, την ομάδα της γεννέτειρας του, Νίκαιας, με την οποία μάλιστα έχει ασχοληθεί κάποτε και παραγοντικά (ως αντιπρόεδρος του τμήματος μπάσκετ το 1984); Κάποια πράγματα στη ζωή λες και είναι καρμικά. Το ζητούμενο για το σύλλογο πάντως είναι αυτή η μέρα να γραφτεί στα χρονικά ως «η πρώτη νίκη της ΑΕΚ στην Αγιά Σοφιά».

Στην «Αγιά Σοφιά» γιόρτασε ο Ελληνισμός...

Για να γυρίσουμε όμως στη βραδιά της Παρασκευής, υπάρχει και κάτι ακόμη που μας προσέφερε… Η ΑΕΚ στην ουσία άνοιξε τον δρόμο για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στην χώρα. Μέχρι πρότινος το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε να καμαρώνει για μόλις δύο γήπεδα. Το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και το ΟΑΚΑ.

Πλέον προστίθεται σε αυτά και η «Αγιά Σοφιά». Σειρά θα πρέπει να πάρουν ο Βοτανικός, η Νέα Τούμπα, το «Κλεάνθης Βικελίδης» κ.ο.κ. Θα μου πείτε τι έχει η Λεωφόρος ή τα δύο γήπεδα των ομάδων της Θεσσαλονίκης;

Η απάντηση είναι απλή. Τίποτα! Ούτε με την κακή, ούτε με την καλή έννοια. Ένα σωματείο όπως ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από ένα μεγάλο και σύγχρονο γήπεδο. Το ίδιο και τα κλαμπ της συμπρωτεύουσας. Μπορούν να συνεχίσουν να πορεύονται με τα υπάρχοντα γήπεδα όμως θα δυσκολευτούν να κάνουν το επόμενο βήμα οικονομικά, εμπορικά κι ίσως και αγωνιστικά.

Μα το κυριότερο είναι πως τέτοια έργα χρειάζεται ο ίδιος ο αθλητισμός της χώρας, προκειμένου να «ανοίξει τα φτερά του». Τέτοια έργα ανεβάζουν το επίπεδο αφενός των ομάδων και αφετέρου του πρωταθλήματος. Επομένως, ναι! Την Παρασκευή στην Αγιά Σοφιά, δεν γιόρτασαν μόνο οι ΑΕΚτζήδες αλλά όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι.