Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν: Άρχοντας του Μπακού ο Πέρες

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν: Άρχοντας του Μπακού ο Πέρες

Τη δεύτερη φετινή του νίκη πανηγύρισε στο Αζερμπαϊτζάν ο Σέρχιο Πέρες, με τον Μεξικανό να πετυχαίνει δεύτερη σερί νίκη στους δρόμους του Μπακού. Πάμε να σχολιάσουμε πώς εκτυλίχθηκαν οι 51 γύροι του Γκραν Πρι στις όχθες της Κασπίας θάλασσας.

Χαζεύει τον αγώνα σε αίθουσα σινεμά ο Νίκος Αρβανίτης

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν: Άρχοντας του Μπακού ο Πέρες

Limit Up

  • Για ακόμα μία φορά, ο Σέρχιο Πέρες απέδειξε πως τα σιρκουί πόλης είναι… η σπεσιαλιτέ του, επιστρέφοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου μετά τη Τζέντα για να πανηγυρίσει την 6η νίκη της καριέρας του. Μάλιστα, έγινε ο πρώτος πιλότος που κερδίζει 2 φορές στο Αζερμπαϊτζάν. Μπορεί στα δοκιμαστικά να μην ήταν ο πιo γρήγορος, όμως με ώριμη οδήγηση και σωστή αξιοποίηση των συγκυριών κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή τόσο στο σαββατιάτικο σπριντ, όσο και στον κυριακάτικο αγώνα, μειώνοντας έτσι τη διαφορά από την κορυφή και τον Μαξ Φερστάπεν στους 6 βαθμούς, ο οποίος είδε την καρώ σημαία στο Μπακού 2ος.
  • Σε καλύτερη συνέχεια μπορεί να ελπίζει ο Σαρλ Λεκλέρ, με τον πιλότο της Φεράρι να παίρνει τη 19η pole position της καριέρας του στο Μπακού, ενώ ξεκίνησε από την πρώτη θέση και το σαββατιάτικου σπριντ (πλέον είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες). Στον αγώνα ο Μονεγάσκος δεν είχε το ρυθμό να ανταγωνιστεί τις Ρεντ Μπουλ, όμως η 3η θέση και η αντοχή στην πίεση του Φερνάντο Αλόνσο είναι εμφανές σημάδι βελτίωσης για τον ίδιο και τη Σκουντερία.
  • Μία ακόμα ομάδα που έφερε αναβαθμίσεις στο Αζερμπαϊτζάν (εκτός της Φεράρι) ήταν και η ΜακΛάρεν, με τους πορτοκαλί να δείχνουν πιο ανταγωνιστικοί σε σχέση με το ξεκίνημα της σεζόν. Συνεχίζοντας τις καλές εμφανίσεις μετά την Αυστραλία, ο Λάντο Νόρις ήταν ο best of the rest (πίσω δηλαδή από Ρεντ Μπουλ, Φεράρι, Άστον Μάρτιν και Μερσέντες), τερματίζοντας 9ος.
Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν: Άρχοντας του Μπακού ο Πέρες

No Power

  • Γρήγορα θα θέλει να ξεχάσει το Γκραν Πρι του Μπακού ο Νικ vτε Βρις, καθώς έμοιαζε… εκτός τόπου και χρόνου. Σε αμφότερες τις περιόδους χρονομετρημένων δοκιμών έκανε τους λιγότερο ανταγωνιστικούς χρόνους, ενώ στον αγώνα οι όποιες ελπίδες του για κάτι καλό εξανεμίστηκαν γρήγορα, καθώς ένα χτύπημα στον τοίχο της στροφής 5 ήταν αρκετό να καταστρέψει τον αγώνα του και να φέρει τη μοναδική επίσκεψη του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα.
  • Η εμφάνιση του safety car είναι πάντα μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακατευτεί η τράπουλα και να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στον αγώνα. Κάποιοι οδηγοί επωφελούνται και κάποιοι όχι. Αυτή τη φορά, η τύχη δε χαμογέλασε στον Μαξ Φερστάπεν, καθώς η ομάδα του τον φώναξε στα πιτς λίγο πριν το συμβάν του vτε Βρις, χάνοντας έτσι την πρωτοπορία του αγώνα και εν τέλει τη νίκη. Σε κάθε περίπτωση, ο πιλότος της Ρεντ Μπουλ θα πρέπει να ηρεμήσει, καθώς δεν είναι δυνατόν να τα βάζει με όποιον τολμάει να του επιτεθεί εντός πίστας.
  • Ακόμα ένα απογοητευτικό τριήμερο βίωσε η Αλπίν, έχοντας… χαμηλές πτήσεις στο Μπακού. Από τη μία ο Πιερ Γκασλί αντιμετώπισε πρόβλημα με τη μονάδα ισχύος την Παρασκευή, ενώ σε κανένα σημείο του τριημέρου δεν ήταν ανταγωνιστικός. Από την άλλη ο Εστεμπάν Οκόν προσπάθησε ξεκινώντας από τα πιτς να βρεθεί στους βαθμούς, τρέχοντας σχεδόν όλο τον αγώνα με το ίδιο σετ σκληρής γόμας. Όταν όμως μπήκε στα πιτς για την υποχρεωτική αλλαγή ελαστικών, ήρθε αντιμέτωπος με… την ανοργανωσιά των διοργανωτών, οι οποίοι ξέχασαν (!) πως υπάρχει ακόμα πιλότος που δεν έχει μπει να αλλάξει λάστιχα, ενώ είχαν ξεκινήσει να στήνουν το σκηνικό του βάθρου. Από καθαρή τύχη γλιτώσαμε τα χειρότερα…

Game Changer

Η εγκατάλειψη του Νικ ντε Βρις στον 9ο γύρο και η είσοδος του αυτοκινήτου ασφαλείας λίγο αργότερα ήταν αυτή που διαμόρφωσε καθοριστικά την κατάσταση στην κορυφή. Άτυχος της υπόθεσης ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, ενώ ο Σέρχιο Πέρες είχε την τύχη να μπει τη σωστή στιγμή, να πάρει τα ηνία του αγώνα και να μην κοιτάξει ξανά πίσω.

You Are the Man

Η αλήθεια είναι πως η επιλογή είναι δύσκολη στον συγκεκριμένο αγώνα, κυρίως γιατί δεν υπήρχε κάποια απόδοση πέρα από τα συνηθισμένα. Οι πιλότοι της Ρεντ Μπουλ ήταν για μία ακόμα φορά εξαιρετικοί, ενώ θετικός ήταν και ο Αλόνσο, παρά το γεγονός πως δεν ανέβηκε στο βάθρο. Όμως η στήλη θα δώσει το βραβείο στον Σαρλ Λεκλέρ, κυρίως γιατί πριν τον αγώνα έμοιαζε μάλλον ασυνήθιστο να δούμε μία Φεράρι να κατακτά την pole position και να ανεβαίνει στο βάθρο.

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν: Άρχοντας του Μπακού ο Πέρες

Best Fans

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσος ενθουσιασμός για το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν. Ειλικρινά δε μπορώ.

Next (Bus) Stop

Μετά από τη διακοπή σχεδόν ενός μήνα, η δράση δε σταματά και το πρωτάθλημα συνεχίζεται χωρίς ανάσα, με το Γκραν Πρι του Μαϊάμι να παίρνει σειρά το ερχόμενο τριήμερο (5-7 Μαΐου). Κάτω από τον καυτό ήλιο της Φλόριντα, θα έχουμε αλλαγή σκηνικού ή η Ρεντ Μπουλ θα συνεχίσει ακάθεκτη; Η απάντηση σε μία εβδομάδα.

Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν: Άρχοντας του Μπακού ο Πέρες
Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν: Άρχοντας του Μπακού ο Πέρες